Je woning zelf verhuren – servicekosten en voorschotten

Je woning verhuren doe je niet zomaar. Als verhuurder wil je een goed rendement en niet voor verassingen komen te staan. Het is daarom verstandig om naast een borg ook servicekosten en voorschotten in de huurovereenkomst op te nemen. Belangrijk hierbij is om je aan de wettelijke regels voor servicekosten en voorschotten te houden. Om dit te doen moet je eerst weten wat servicekosten en voorschotten zijn.

Wat zijn servicekosten en voorschotten

Als huurder heb je hier zelf ook ooit mee te maken gehad. De verhuurder neemt naast de huurprijs ook kosten voor onderhoud aan de woning in rekening. Hierbij kun je denken aan kosten voor openbare verlichting en schoonmaken van de trappenhal in een appartement. Als je je woning gaat verhuren kun je deze kosten doorberekenen. Te denken valt aan: kosten voor gas, water en licht, TV en Internet, stoffering en meubilering. Dit zijn kosten die direct aan de huurder gerelateerd zijn.

Als verhuurder doe je er goed aan om deze kosten overzichtelijk te specificeren. Je bent namelijk verplicht om 1 keer per jaar een overzicht en berekening van deze kosten te overhandigen. Zo kan een huurder zien of er teveel of te weinig is betaald. Is er een verschil? Dan kan de huurder een bedrag terugkrijgen of juist extra betalen. Dit overzicht (eindafrekening) moet je aan het einde van het kalender jaar waarin de woning is gehuurd overhandigen.

Wat mag je niet doorberekenen

Zoals eerder geschreven mag je als verhuurder alleen kosten in rekening brengen die direct met de huurder te maken hebben. Je mag geen kosten berekenen voor o.a. parkeerplaatsen, opstalverzekering, VVE aandeel, rioolrecht, kosten voor groot onderhoud. Doe je dit wel dan kan de huurder deze kosten terug claimen.

Regel alles goed

Je huis verhuren Amsterdam doe je niet dagelijks. Als verhuurder heb je niet alleen met servicekosten en voorschotten te maken. Wie een woning verhuurd krijgt direct te maken met huurrecht. Het is daarom verstandig om je door een (verhuur)makelaar Amsterdam te laten infomeren?