Om je hypotheek over te kunnen sluiten, moet je enkele stappen doorlopen. Ben jij erachter gekomen dat je veel geld kunt besparen door middel van je hypotheek oversluiten en wil je deze stap officieel zetten? Lees dan in dit artikel wat je moet doen om jouw hypotheek over te sluiten en hoe dit proces er precies uit ziet.

Stap 1: naar de hypotheekadviseur

Je stapt altijd over in samenwerking met een hypotheekadviseur, die je precies uitlegt wat je moet doen en bovendien veel werkzaamheden op zich neemt voor het daadwerkelijke oversluiten. Heb je samen een keuze gemaakt voor een nieuwe hypotheekverstrekker, dan zet de hypotheekadviseur de eerste stappen in gang voor het daadwerkelijke oversluiten van de hypotheek. Hier heeft hij bepaalde informatie voor nodig, die hij steeds bij jou zal verzamelen.

Stap 2: het opstellen van een nieuwe akte

De volgende stap van het oversluiten van de hypotheek, wordt uitgevoerd door de notaris. Hij of zij stelt een nieuwe hypotheekakte op, waar je opnieuw voor dient te betalen. Ook doet de notaris uitgebreid onderzoek naar jou als persoon en naar de woning waar de hypotheek op komt te staan, bijvoorbeeld om te achterhalen of er eventueel beslagen op de woning zijn gelegd. Zijn er geen beslagen op de woning gelegd, dan vraagt de notaris een aflosnota voor de bestaande hypotheek aan de oude hypotheekverstrekker. Deze wordt doorgestuurd naar de nieuwe hypotheekverstrekker, die akkoord moe gaan. Verloopt alles goed, dan krijgt de notaris het bedrag van de aflosnota op de dag voor de deadline.

Stap 3: het inschrijven van de nieuwe akte

Alleen als de nieuwe hypotheekverstrekker het openstaande bedrag bij de oude hypotheekverstrekker heeft betaald, wordt deze stap uitgevoerd. Is er betaald, dan wordt de nieuwe akte bij het kadaster ingeschreven en wordt de oude akte geroyeerd. Hier hoef jij zelf niets voor te doen, want dit wordt wederom allemaal geregeld door de notaris.