De meeste mensen eten iedere dag wel een boterham. ’s Morgens bij het ontbijt, ’s middags bij de lunch of tussendoor even snel. Maar niet iedereen haalt zijn of haar brood op dezelfde plek. Sommige mensen halen hun brood gewoonweg in de supermarkt terwijl anderen de voorkeur geven aan bakkersbrood. Maar is er wel een verschil? Ingrediëntmatig zit er inderdaad niet veel verschil tussen bakkersbrood supermarktbrood. Brood is voornamelijk een mengsel van gist, meel, water en zout. Dit wordt goed gekneed en daarna een aantal keer gerezen en gebakken. Vrijwel al het brood wordt zo gemaakt.

Denk aan de medemens

Toch is het brood van een bakker wel degelijk verschillend van het supermarktbrood. Een bakker moet al gauw een hele nacht zware arbeid verrichten om zo’n honderd broden te kunnen maken. Een supermarkt kan ik een nacht makkelijk tweeduizend broden maken. In de loonkosten kan dit natuurlijk erg veel schelen. Dit is de reden dat brood bij een bakker altijd wat duurder zou blijven.

Maar is dit erg? Denk eens aan alle kleine ondernemers die hard werken om jou iets extra’s te bieden, iets lekkers. Denk aan de kleine kinderen wiens gitaarlessen je financiert door een klein beetje extra te betalen voor je brood, denk aan de medemens.

Het is niet alleen beter voor de bakker als je daar brood koopt, ook voor jezelf. Een supermarkt zal er namelijk alles aan doen om de kostprijs van hun brood zo laag mogelijk te houden. Dit in tegenstelling tot een bakker, die vaak ambachtelijk brood maakt en geen rare ingrediënten toe wil voegen.

Daarnaast voegt een goede bakker vaak nog wat extra’s toe aan het brood waardoor dit meer smaak en textuur krijgt. Veel bakkers voegen bijvoorbeeld melkpoeder toe aan hun brood. Dit is erg belangrijk voor een goede smaak en lekkere geur, maar wel relatief duur. Dit zorgt ervoor dat veel mensen het brood van een bakker kiezen boven supermarktbrood.

Qua ingrediënten weinig verschil

Het is dus zo dat qua ingrediënten het supermarktbrood en brood van de bakker niet veel van elkaar verschilt qua ingrediënten. Toch is brood van een echte bakker wel degelijk anders. Een bakker heeft een groot gevoel voor ethiek, de gezondheid en het milieu en het brood bevat vaak veel meer smaak. Het is een echt ambachtsproduct waar kleine ondernemers vaak enorm hard hun best voor moeten doen. Supermarktbrood is prima als het je alleen gaat om het beleg, maar als je echte liefde wil proeven dan kun je veel beter naar de plaatselijke bakker gaan.