Coating is een mooi woord voor bescherming. In het Engels is het woord ‘Coat’ er uit te halen oftewel ‘jas’. Een jas geeft je bescherming tegen de kou van buiten en andere ziektekiemen. Dit is precies wat coating ook doet maar dan bij levenloze objecten. In dit geval is de ‘coat’ een beschermend verflaagje over een stuk metaal. De verf beschermt niet tegen ziektekiemen en kou maar wel tegen verroesting en beschadigingen van buitenaf. Voor meer informatie kan je terecht op onze website!

Coating voorbehandeling

Voor wie met coating aan de slag wil gaan moet nog even wachten. Het succesvol aanbrengen van een coating vraagt namelijk enige voorbereiding of beter gezegd een voorbehandeling. In deze voorbehandeling wordt het materiaal met alkalische ontvetting en ijzerfosfateren gesmeerd. Dit wordt gedaan omdat er diverse metalen zijn en elk soort metaal een andere coating nodig heeft. Wanneer dit goed wordt uitgevoerd is het metaal klaar om gecoate te worden en kan je de verschillende mogelijkheden gaan overwegen. Deze zijn onder andere: stralen, schooperen of thermisch verzinken.

Proces coaten aanbrengen

Zoals eerder vermeld kan je pas gaan coaten als de voorbehandeling van het metaal is afgerond. Wanneer dit het geval is, kan je aan de slag. Het product wordt eerst gecoate door poedercoating. Hier worden negatief geladen deeltjes aangetrokken tot positief geladen deeltjes. Deze deeltjes bevatten kleuren en zorgen door de elektrische lading ervoor dat de verf goed blijf vast plakken.

Dan wordt het object verhit in een oven waardoor de poeder van het metaal vloeit en kan verharden. Uiteindelijk zal dit resulteren in een kwalitatieve sterke beschermlaag. Wat deze beschermlaag speciaal maakt is, dat de beschermlaag veel duurzamer en harder is dan de gewone conventionele verf. Ben je benieuwd naar alle mogelijkheden betreft coating? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.