Een tennisarm hoeft niet veroorzaakt te worden door sporten maar bij veel andere blessures wordt sport wel als oorzaak aangewezen. Ook in het geval van een liesblessure. Er wordt gesproken over dit pijntje wanneer aan de binnenzijde van het bovenbeen pijnklachten ontstaan. Overigens is het een fabel dat de pijn tijdens het sporten moet voorkomen.

Het kan namelijk ook direct na het trainen of de volgende dag pas optreden. Omdat je niet precies kunt zeggen wanneer de pijnklachten zullen ontstaan, is een liesblessure zeer verraderlijk. Klachten kunnen bijvoorbeeld verdwijnen als de spieren zijn opgewarmd. Na de training, als de spieren weer afkoelen, kan de pijn zomaar weer wederkeren.

Een liesblessure kan bij verschillende sporten ontstaan. Een turnster kan het krijgen wanneer ze de spagaat doet terwijl een tennisser het kan oplopen als deze rent en uitglijdt. Daarnaast komt het veel voor bij voetballers omdat ze vaak draaiende bewegingen maken en veel met binnenzijde van de voet de bal voort bewegen. Als hardloper is het overigens ook oppassen geblazen.

Acute klacht of langdurige overbelasting?

Een liesblessure wordt veroorzaakt door overbelasting, scheuring of verrekking van de spieren die zich aan de binnenzijde van het bovenbeen bevinden. Meestal ontstaan de pijnklachten in de overgang van de spier naar de pees. Een verkeerde beweging kan een acute pijn veroorzaken terwijl hardlopers vaak met langdurige overbelasting te maken krijgen.

Het kan helpen om veel te rusten en de lies dus niet meer over te belasten. Bij aanhoudende klachten is het wel verstandig om een dokter te bezoeken die je vervolgens naar fysiotherapie Goirle doorverwijst. Het is in ieder geval niet aan te raden om de pijn te negeren en uit ‘stoerheid’ maar de pijn te overschrijden.

Je hebt wel verschillende graad blessures. Bij eerste graads is het vooral belangrijk om het been niet te veel te belasten terwijl je bij tweede graads al een fysiotherapeut moet bezoeken.