Als je spieren wilt opbouwen dan is er veel wat je niet mag vergeten. Met alleen sporten kom je er niet. Er komt meer bij kijken. Zo is niet alleen voldoende rust belangrijk maar ook goede voeding is essentieel als je spieropbouw wilt. Om ervoor te zorgen dat je niet lange tijd aan de kant komt te staan als gevolg van een blessure is de warm-up belangrijk.

De warm-up: verklein het risico op blessures
Om het risico op blessures te verkleinen wordt het aangeraden om op te warmen voor het sporten. De warm-up begint met een 5 tot 10 minuten lichte cardio. Als je een klein beetje zweet dan is het voldoende. De eerste set herhalingen van een oefening kan het beste licht gedaan worden. Er wordt een gewicht gehanteerd waar makkelijk veel herhalingen mee gedaan kunnen worden. De spieren kunnen dan wennen aan de weerstand. Bij de volgende sets wordt het gewicht vervolgens langzaam verhoogd tot het gewenste gewicht.

Creatine: een extra hulpmiddel
Creatine als supplement wordt veel verkocht aan krachtsporters. Er is een krachttoename na het gebruik van creatine monohydraat en de spieren groeien er sneller door. Van nature zit creatine voornamelijk in rood vlees en in kleine hoeveelheden. De aminozuren glycine, arginine en methionine worden in de lever omgezet naar creatine. Per dag produceert een gemiddelde man of vrouw slechts 2 gram creatine. Als supplement wordt meestal dagelijks 5 gram creatine aangeraden.

Rust: spieren groeien tijdens de rust
In de periode dat het lichaam rust heeft groeien de spieren, niet tijdens het sporten. Als je iedere dag fanatiek sport zonder rust te nemen dan is de kans groot dat de spiermassa niet toeneemt. De spiermassa kan zelfs afnemen. In de rustperiode kan het lichaam herstellen en de spieren sterker maken. Dit is nodig zodat de spieren beter bestand zijn tegen de weerstand tijdens de trainingen.

Bron