Het nieuwe jaar is begonnen, dat betekent dat we flink kunnen gaan werken aan onze goede voornemens! We zijn inmiddels bijna een maand verder sinds nieuwjaarsdag en helaas hebben veel mensen hun goede voornemens al opgegeven. Dat getuigt van weinig doorzettingsvermogen. Of je nou wilt stoppen met roken, wilt afvallen of aankomen, meer tijd wilt doorbrengen met je familie, zonder doorzettingsvermogen kom je nergens.

Wist je al dat het afgelopen maandag ‘Blue Monday’ was? Of terwijl de meest deprimerende dag van het jaar. Een Britse psycholoog, genaamd Cliff Arnall, heeft middels een formule berekend welke dag van het jaar de meest deprimerende is. Ieder jaar valt deze dag op een maandag in januari. Deze dag is gebaseerd het het feit dat mensen hun goede voornemens alweer hebben opgegeven, vakantie ver weg lijkt te zijn, de dagen zijn donker en en koud en maandag is doorgaans de eerste werkdag van de week. Dit jaar viel blue Monday op 19 januari, gelukkig is deze datum voorbij en kunnen we de rest van het jaar weer positief ingaan!

Is jouw doel in 2015 om af te vallen en laat jij je niet gek maken door Blue Monday en heb je je goede voornemens nog niet opgegeven? Dan ga ik je helpen om je doelen te behalen in 2015. Of je nu enorm wil kilo’s kwijt wilt raken of slechts een aantal kilo’s om je sixpack te zien, iedereen kan afvallen. Wat zijn de beste afvalmethodes anno 2015?

Afvalmethode 1 – Carb Cycling

Veel mensen die willen afvallen denken dat koolhydraten de boosdoeners zijn voor hun overgewicht, wat alles behalve waar is. Je moet koolhydraten zien als benzine voor je lichaam, zonder benzine komt een auto niet ook niet vooruit. Koolhydraten krijgen vaak een slechte naam vanwege de snelle koolhydraten, of terwijl suikers. Je dieet zou moeten bestaan uit waardevolle langzame koolhydraten, zoals rijst, brood, havermout, aardappelen etc.

Het idee achter carb cycling is dat je op sportdagen veel koolhydraten inneemt, zodat je hard en goed kunt sporten en je spieren van brandstof worden voorzien. Op dagen dat je niet sport houd je je koolhydraten inname beperkt, aangezien je deze ‘brandstof’ niet nodig hebt op je rustdagen. Dit zorgt er weer voor dat je vet kunt verbranden, aangezien je lichaam geen koolhydraten heeft om te verbranden. Hierdoor gaat het lichaam vet gebruiken als energiebron en dus vetcellen verbranden.

Afvalmethode 2 – Eet onder je caloriebehoefte

De meest bekende methode en ook nog eens een methode die altijd werkt, minder eten dan je nodig hebt. Uiteraard zul je wel eerst zorgvuldig moeten bereken wat je dagelijkse energiebehoefte is en vervolgens haal je daar 500 calorieen vanaf. Om je gewicht te kunnen behouden zou je moeten eten volgens je dagelijkse voedingsbehoefte, maar omdat we met deze methode ruim onder die behoefte gaan zitten is het mogelijk om af te vallen.

Ook bij dit dieet, zoals bij alle dieten, is het belangrijk om je voedingsschema op te vullen met waardevolle calorieen. Goede koolhydraten, veel eiwitten, onverzadigde vetten, veel groenten etc. Mocht je nou één dagje per ongeluk te veel hebben gegeten, gaan paniek. Je kunt dit compenseren door de volgende dag nog minder te eten.

Afvalmethode 3 – Krachttraining

Een ander groot misverstand is dat wanneer mensen willen afvallen geen krachttraining doen omdat ze bang zijn om aan te komen in spieren. Wanneer je afvalt verdwijnt alle vorm uit je lichaam, spieren zorgen voor een mooi gedefinieerd lichaam. In de ideale situatie zou je dus vet moeten verliezen en aankomen in spieren. Spieren wegen zwaarder dan vet, maar aankomen in spieren is tien keer zo zwaar als aankomen in vet. In de ideale situatie kun je per maand gemiddeld 0,5kg spiermassa aankomen. Als je per maand meer de 1kg aankomt, is het grootste gedeelte waarschijnlijk vet.

Afvalmethode 4 – Paleo Dieet

Het paleo dieet staat ook wel bekend als de oermens dieet. Dit dieet stelt het voedingspatroon van de mens in de oertijd centraal. Het paleo dieet is goed voor je omdat je geen bewerkte en kunstmatige voedsel eet maar juist ‘echt’ voedsel die de natuur ons te bieden heeft. Daarnaast zorgt het paleo dieet dat je veel bewuster wordt van voeding en inziet hoe schadelijk de meeste supermarkt producten zijn. Voeding die in een paleo dieet past zijn onder andere vlees en vis, groenten en fruit, wortels en noten. Wat er niet wordt gegeten is zuivel, granen, peulvruchten, geraffineerde suiker etc.

Afvalmethode 5 – Slaap

Het laatste punt wat ik ga bespreken is niet een specifieke afvalmethode maar wel een onmisbare tip bij het afvallen. Wie bezig is met afvallen houd zich bezig met voeding en sporten, maar het laatste element wordt vaak over het hoofd gezien, slaap! Voldoende slaap, voeding en trainen is de sleutel tot succes. Voor sporters wordt het ten zeerste aangeraden om minimaal 8 uur per nacht te slapen. Je kunt meer calorieen verbranden, je lichaam krijgt de rust die het nodig heeft en je bent de volgende dag weer fit om je doelen na te streven.