De laatste tijd is het gebruik van de zwemboei in opkomst. Een zwemboei gebruik je bij het zwemmen in open water om extra op te vallen. Een belangrijke speler op de markt van zwemboeien is het Engelse merk Swim Secure. Ze maken zwemboeien in diverse soorten en maten. Zo zijn er zwemboeien om je spullen in mee te nemen of extra lichte zwemboeien speciaal voor wedstrijden.

De belangrijkste doelgroep voor Swim Secure zijn open water zwemmers en triatleten. Vooral bij trainingen in open water is het praktisch om een mogelijkheid te hebben om je (auto)sleutels, portemonnee en telefoon mee te nemen tijdens het zwemmen. Bijkomend voordeel van een Swim Secure zwemboei is dat je extra opvalt tijdens het zwemmen. Voor boten en andere watersporters is een zwemmer lastig te zien in het water. Een laagstaande zon of schittering in het water maakt dit alleen maar lastiger. Een opvallende oranje boei die achter je aan drijft geeft je de extra zichtbaarheid die nodig is bij het zwemmen in open water.

Het motto van Swim Secure

Swim Secure zwemboeiSwim Secure gebruikt het motto en de hashtag #BeSaferBeSeen. Hieruit blijkt ook dat het belangrijk is om zichtbaar te zijn in het open water. Naast de zichtbaarheid kan je een zwemboei ook gebruiken om tijdens het zwemmen uit te rusten. Het drijfvermogen is voldoende om even aan te hangen om op adem te komen. Het geeft je hiermee het vertrouwen om net dat extra stukje te zwemmen.

Het belang van de zwemboei blijkt ook uit het feit dat steeds meer organisaties het gebruik ervan verplichten tijdens open water wedstrijden. Het beste is om dan ook maar alvast tijdens het trainen te wennen aan het gebruik van een Swim Secure zwemboei. Over het algemeen is het effect van een zwemboei minimaal op het zwemmen, maar je zult merken dat bij harde wind of sterke stroming je de zwemboei wel zult voelen. Ook als je gebruik maakt van een Dry Bag variant om spullen in mee te nemen kan je extra weerstand in het water voelen. Zie het maar als een extra stukje training!