Als je wat met open water zwemmen hebt is het je waarschijnlijk al eens opgevallen. De opvallende oranje zwemboei die achter zwemmers aan drijft. De laatste tijd is dit attribuut sterk in opkomst. Mede doordat een aantal open water tochten en wedstrijden het gebruik van de zwemboei aanbevelen of zelfs verplicht stellen. Ben jij al klaar voor je eerste open water zwemtocht met zwemboei? Laat jouw ervaringen met het zwemmen met een zwemboei achter in de comments.

Zwemboeien in alle soorten en maten

De zwemboei is verkrijgbaar in heel wat uitvoeringen. Je hebt een zwemboei die alleen helpt bij de zichtbaarheid en je hebt zwemboeien waarin je ook droog je spullen mee kan nemen. Ook is er een zwemboei waarin je een bidon mee kan nemen om onderweg te kunnen drinken. Een andere optie is de zwemboei met schouderbanden, zodat je deze ook als rugzak kunt dragen. Ook is de inhoud van de zwemboeien met opbergvak verschillend. Van een inhoud van 20 liter tot ruim 50 liter. Ruim voldoende om al je spullen mee te nemen.

Mooi weer of golven

Afhankelijk van het weer is het gebruik van een zwemboei in meer of mindere mate merkbaar. Is er weinig wind en lage golven dan merk je bijna niets van het gebruik van de zwemboei. Gaat het echter harder waaien of krijg je hoge golven dan kan het zwemmen met een zwemboei nog wel eens irritant worden. De wind en de golven zorgen er voor dat de boei niet netjes achter je aan blijft drijven, maar naast je terecht komt. Als de afstand van het middel koord niet juist is af gesteld kom je dan met je handen tegen de boei aan. Bij heel golven kan de boei ook rond gaan tollen achter je. Ook dan wordt de weerstand van de boei groter dan bij mooi weer.