Met een trage website kun je al snel bezoekers verliezen. Door een te lange laadtijd haken ze af en kiezen ze ervoor om toch naar een andere website te gaan. Dit fenomeen is bekend bij veel websites en daarom is het hebben van een snelle website erg belangrijk. In dit artikel leg ik uit hoe je jouw WordPress website sneller kunt maken.

Stap 1. Gebruik de juist webhosting

De kwaliteit van jouw hosting heeft veel invloed op de snelheid van jouw website. Kies daarom voor een betrouwbare en snelle hosting partij. Met de juiste instellingen en serverspecificaties kun je al een razendsnelle website hebben. Sommige aanbieders hebben ook speciale WordPress Hosting die hier speciaal voor ingericht is. Zo hoef je zelf al geen rekening te houden met bepaalde instellingen.

Stap 2. Optimaliseer jouw website

Veelvoorkomende problemen zijn grote afbeeldingen, een groot aantal (onnodige) scripts en teveel plugins die met elkaar moeten samenwerken. Door al deze problemen te bekijken en de nodige dingen te verwijderen of te optimaliseren wordt jouw WordPress website al een stuk sneller. Afbeeldingen worden vaak direct vanuit de telefoon of camera in de website gezet. Deze rauwe bestanden zijn vrijwel altijd veel te groot en kunnen een stuk kleiner zonder zichtbaar kwaliteitsverlies. Ook wordt er vaak een groot aantal CSS bestanden ingeladen dat niet eens bedoeld is voor de desbetreffende pagina. Door hier op te letten kun je al veel besparen op de hoeveelheid data dat ingeladen wordt.

Stap 3. Maak gebruik van Caching

Met behulp van caching kun je jouw website tijdelijk opslaan in het geheugen van een computer. Bij een tweede bezoek kunnen pagina’s veel sneller geladen worden. Om dit te doen zijn er verschillende plugins die je kunt installeren zoals WP Rocket, W3 Total Cache en WP Super Cache.

Met behulp van bovenstaande stappen wordt jouw website een stuk sneller waardoor de bezoekers weer op jouw website blijven!