Is mijn kat zwanger of niet?

De kat is een van de meest geliefde huisdieren. Veel mensen hebben een of meerdere katten en zijn bezorgd voor hun welzijn. Tegenwoordig kun je zelfs al verzekeringen afsluiten voor huisdieren en eventuele medische kosten. Wanneer men een kat neemt vanuit het asiel dan zijn deze vaak al gesteriliseerd of gecastreerd. Dit is om te voorkomen dat katten zwanger raken aangezien er al een overvloed aan katten is. Dierenasiels zitten vol met katten. Wil je een kat dan is het zeker aan te raden om juist eerst hier een kijkje te nemen. Voor katten die niet gesteriliseerd zijn, dan het mogelijk zijn dat deze zwanger raken.

Zwangerschap bij katten

Is mijn kat zwanger? Zeker wanneer katten naar buiten mogen en in aanraking met andere katten komen is het natuurlijk goed mogelijk dat ze zwanger raken. Dit kan kan vervelende situatie leiden en het is belangrijk dat je zo snel mogelijk weet dat je kat zwanger is. Het eerste wat je zult merken is het een verandering in het gedrag van je kat. Tijdens de eerste weken van de zwangerschap zul je merken aan je kat dat deze minder graag wilt spelen, terwijl dit voorheen anders was. Daarnaast kun je ook een verschil in het karakter van een kat opmerken. Zo zijn zwangere katten veel prikkerlbaarder of zijn veel aanhankelijker.

Netzoals bij vrouwen neemt ook de kat toe in gewicht. Dit kan zelfs wel oplopen tot 50% toename van het gewicht. Een kat die zwanger eet daarom over het algemeen veel meer dan normaal.

Wanneer een kat ongeveer drie weken zwanger is zul je een lichamelijke verandering opmerken. Vooral de tepels zullen veranderen van kleur en donkerder worden. Dit komt ook voor bij een schijnzwangerschap dus het is niet gelijk de bevestiging dat je kat zwanger is of niet.