Het is de droom van bijna alle kinderen: konijnen houden. De schattige snoetjes zorgen ervoor dat menig hart smelt. Echter is het wel belangrijk dat er een goed nagedacht wordt, voordat je het konijntje koopt. De dieren hebben immers ook verzorging nodig.

Konijnen houden – Belangrijke weetjes

Er zijn veel dingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een konijn koopt. Zoals op de lange termijn: wie gaat er voor het konijntje zorgen als jij op vakantie bent? Maar ook wekelijks en dagelijks heeft het konijn aandacht nodig. In onderstaande alinea’s bespreken we de belangrijkste punten.

Voeding

Een konijn moet 24/7 hooi ter beschikking hebben. Zorg daarom altijd dat je dit goed bijvult. Daarnaast moet het konijn belangrijke voedingstoffen binnen krijgen, deze vind je in brokjes. Kies liever niet voor een gemixte zak, het konijntje zal dan alleen de lekkerste stukjes eruit vissen en alle gezonde brokken laten liggen.

Het konijnenhok

Konijnen houden van rennen en springen. Het is belangrijk dat ze hiervoor goed de ruimte hebben in hun hok. Je kan konijnen zowel binnen als buiten houden. Het is voor een konijntje leuker als deze vriendjes heeft om mee te spelen. Houdt een konijn daarom het liefst samen met soortgenoten.

Verzorging

Een gezond konijn is een blij konijn! Het is belangrijk dat het konijnenhok minstens een keer per week wordt verschoont. In de zomer is het aan te raden om dit vaker te doen. Wil je graag een konijntje met een lange vacht? Dan is het belangrijk om het konijn af en toe te borstelen, zo voorkom je een vacht vol klitten. Ook moet er met enige regelmaat gekeken worden naar de tandjes en nageltjes. Het gaat zeer doen wanneer deze te lang zijn.

Konijnen houden is een leuke hobby, maar het brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee. Zorg dat je hier goed op voorbereid bent. Op deze manier zullen de konijnen en jij het meeste plezier aan elkaar beleven.