Wil je graag een knaagdier als huisdier, maar weet je niet zo goed of dit een konijn of een cavia gaat worden? Lees dan snel verder, wij lichten de verschillen toe! Het verzorgen van een konijn of een cavia is totaal wat anders en er zitten veel verschillen in. Wat de twee soorten wel gemeen hebben is dat ze beide erg eenzaam worden als ze alleen gehouden worden, het is dus aangeraden voor welk dier je ook kiest om er minstens twee tegelijk te houden, maar let op! Het is zeker niet aanbevolen om een konijn en een cavia samen te houden in hetzelfde konijnenhok! Deze dieren gaan niet goed samen doordat het gedrag en de behoeftes totaal anders zijn

Verschil in voeding
Naast de eerdergenoemde verschillen is het voer dat de beesten krijgen. Cavia’s kunnen geen vitamine C zelf aanmaken en konijnen wel. Cavia’s hebben dus meer vitamine C in het voer nodig dan konijnen! In een konijnenhok hoeft dus minder voer met vitamine C dan in een caviahok! De dieren gedragen zich verder ook totaal anders, al lijkt dat op het eerste gezicht niet zo. Cavia’s maken vooral geluidjes om met elkaar te praten of emoties aan te geven, daarentegen laten konijnen emoties zien door bewegingen te maken met het lichaam. Bij konijnen is het enige wat schoongemaakt dient te worden het konijnenhok, maar bij cavia’s moet naast het caviahok ook de cavia zelf om de zoveel tijd schoongemaakt worden. Dit komt doordat konijnen zich van nature zelf schoonmaken en cavia’s doen dit niet!

Konijnen zijn verder zindelijk te maken en cavia’s niet. Het konijn heeft meer beweegruimte nodig dan een cavia, per konijn moet er zeker één vierkante meter beweegruimte zijn, over het algemeen is het konijnenhok dus een stuk groter dan het caviahok.