Als adviseur op de breedband markt krijg ik vaak vragen over Ziggo glasvezel. Zo zijn mensen benieuwd waarom zij wel glasvezel kunnen ontvangen maar hierbij niet kunnen kiezen voor Ziggo als internet provider en zo kunnen profiteren van alle voordelen van een Ziggo abonnement zoals gratis Ziggo sport. In dit artikel wil ik kort uitleggen waarom Ziggo geen glasvezel aanbiedt maar wel een goed alternatief is.

Het Ziggo glasvezel netwerk

Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat meer dan 90% van het Ziggo netwerk uit een glasvezel netwerk. Dit Ziggo glasvezel netwerk loopt namelijk tot aan de wijkkast die in elke wijk staat. Vanaf deze wijkkast wordt het internet vervoert via de “tv-kabel”, de zogeheten coax kabel, dit brengt voordelen maar ook nadelen met zich mee.

Het grootste voordeel voor Ziggo is dat de meeste huishoudens in Nederland als met een coax kabel verbonden zijn omdat via deze kabel ook de analoge televisie in de huishoudens binnen komt. Hierdoor hoeft er geen fysieke kabel naar elk huis getrokken te worden wat zou betekenen dat de straat lettertlijk open gemaakt moet worden.

Het nadeel van het gebruik van de coax kabel is de beperkt upload snelheid die, in tegenstelling tot glasvezel, te behalen is. De download snelheid van kabel internet van Ziggo ligt met 400Mb/s al in de buurt van de download snelheid van 500Mb/s die met glasvezel internet nodig is. Naast dat deze snelheid volgens Ziggo nog lang niet de maximale snelheid is, is een download snelheid van 400Mb/s ruim voldoende voor een groot huishouden met veel apparten. Maar waar bij glasvezel internet de upload snelheid met 500Mb/s gelijk is aan de downloadsnelheid levert kabel internet slechts een upload snelheid van 10% van de download snelheid. Op dit moment is dit geen groot probleem omdat wij in het dagelijks leven nog weinig data uploaden maar de verwachting is wel dat dit in de toekomst gaan veranderen.

Heb je toch liever glasvezel internet in plaats van het Ziggo kabel internet? Met de Glasvezel check zie je meteen of jij op jouw postcode glasvezel internet kunt ontvangen en krijg je direct een overzicht van alle mogelijke glasvezel pakketten op jouw adres.