Als je in het bezit bent van een auto weet je vast dat er verschillende autoschades zijn te onderscheiden. In dit artikel lichten we er een aantal toe, namelijk: ster in de voorruit, een doffe koplamp, beschadiging van de velgen en lakschade.

 

Ster in de voorruit

Een ster in de voorruit van een auto is een veel voorkomende autoschade. Een opvliegend steentje of ander hard voorwerp kan er al gauw voor zorgen dat je een ster in de voorruit van je auto krijgt. Het sterretje kan door zaken als kou uitlopen tot een grote scheur die hinderlijk kan zijn voor het zicht.

 

Koplamp dof

Een koplamp is dof wanneer deze minder licht geeft. Vaak gebeurt dit wanneer de coating (deklaag van de lamp ter bescherming) verouderd is. Deze schade kan gemakkelijk binnen een dag verholpen worden bij een herstelbedrijf. Op deze manier kun je weer veilig de weg op.

 

Beschadiging van de velgen

Verschillende weersomstandigheden kunnen de velgen van je auto beschadigen. Ook worden velgen vaak beschadigd door strooizout in de winter. Vaak gaat het dan om schade als kleine krasjes. Ook kunnen velgen beschadigd worden wanneer er te dicht tegen een stoeprand gereden wordt. Vaak spreken we dan van een kromme velg.

 

Lakschade

Zoals het woord eigenlijk al zegt gaat lakschade over schade aan de lak van je auto. Deze autoschade kan op verschillende manieren opgelopen worden. Wanneer je bijvoorbeeld autosleutels in je hand hebt en het portier opent zonder op je sleutels te letten kan er lakschade bij de deurklink van je auto ontstaan. Deze lakschade is te herkennen aan kleine krasjes. Bij een botsing kan er ook lakschade ontstaan wanneer er bijvoorbeeld een andere auto tegen jouw auto schuift. Deze lakschade is te herkennen aan de grotere krassen en/of deukjes.

 

Wat te doen bij autoschade?

Kleine autoschades kunnen gemakkelijk verholpen worden door een autoschade herstelbedrijf. Heb je grotere autoschade en sta je langs de kant van de weg? Bel dan de ANWB.