Timmerman is een afwisselend beroep en als timmerman zijnde ben je een alleskunner. Als timmerman moet je daarom een aantal vaardigheden bezitten en deze kun je grotendeels leren als je een opleiding tot timmerman doet. Hieronder zal eerst worden ingegaan op de opleiding en daarna worden de vaardigheden van een timmerman besproken.

Opleiding tot timmerman.

Op het mbo kun je een opleiding tot timmerman volgen op het mbo, dit kan op niveau 2 en 3.

Mbo niveau 2

Je kunt op de opleiding timmerman niveau 2 terechtkomen met een vmbo-diploma Basisberoepsgerichte Leerweg, als je over bent naar 4 havo of 4 vwo, of met een mbo niveau 1 diploma Assistent Bouw en Infra. Op niveau 2 leer je onder andere dingen als kozijnen stellen, een bouwwerk uitzetten, aftimmeren en veiligheidsvoorschriften die nodig zijn als je omgaat met verschillende gereedschappen en machines. Ook krijg je een aantal algemene vakken zoals rekenen en Nederlands. Op niveau 2 werk je ongeveer 4 dagen per week bij een erkend leerbedrijf en is de 5e dag bedoeld om naar school te gaan. Verder werk je met een niveau 2 diploma altijd onder begeleiding van een vakman.

Mbo niveau 3

Als je de mbo opleiding timmerman niveau 2 hebt afgerond, kun je doorstromen naar de opleiding Allround Timmerman op niveau 3. Je kunt verder ook naar niveau 3 als je een vmbo-diploma kaderberoepsgerichte, theoretische of gemengde leerweg hebt. In niveau 3 verdiep je je in de diverse materialen en gereedschappen waar je als timmerman mee in aanraking komt en leer je bouwtekeningen te gebruiken. Net als niveau 2, zul je hier rond de 4 dagen per week werken bij een leerbedrijf en 1 dag per week terug naar de schoolbanken gaan. Wederom is het erg belangrijk dat je veilig te werk gaat, dus krijg je in deze opleiding vakken waarin veiligheidsvoorschriften naar voren komen, naast de algemene vakken als Nederlands en rekenen. Na het afronden van deze opleiding, wordt je een vakman die aan houtbewerking doet, al zijn je werkzaamheden niet beperkt tot houtbewerking alleen. Je bent namelijk ook in staat om verschillende bouwmaterialen en prefab-elementen te bewerken en te gebruiken. Ook kun je bijvoorbeeld betonfunderingen maken en deuren en ramen repareren. Als allround timmerman werk je in kleine ploegen en ben je verantwoordelijk voor je eigen werk.

Vaardigheden van timmerman.

Als timmerman is het belangrijk dat je een aantal vaardigheden bezit. Je krijgt tijdens de opleiding timmerman al veel verschillende praktische vaardigheden aangeleerd, bijvoorbeeld: smetten, houtoppervlak reinigen, meetinstrumenten gebruiken, 2D- en 3D-bouwschema’s interpreteren, houtvoegen maken, afval sorteren, bouwmaterialen inspecteren, enzovoorts.

Je moet gezondheids- en veiligheidsprocedures in de bouw in acht nemen, dus is het belangrijk dat je secuur en netjes te werk gaat volgens deze procedures. Verder is het ook belangrijk dat je een teamplayer bent: je werkt als timmerman namelijk vaak samen met andere timmermannen of bouwmedewerkers. Ook heb je goede luistervaardigheden nodig, want als een timmerman bijvoorbeeld in opdracht bij mensen thuis moet werken dan is het van belang dat er goed geluisterd wordt naar de wensen van de klant.