Het is niet meer zo eenvoudig om aan een goede baan te komen net als vroeger. De werkgevers stellen steeds meer eisen aan de sollicitanten waaraan je moet voldoen. Bedrijven zetten hoog in om voor hun de beste kandidaat weten te vinden. Met alle die eisen kunnen ze ook gemakkelijk kandidaten wegstrepen die niet voldoen aan bepaalde eisen. Hier vind je manieren hoe je naar een geschikte baan voor jou kan zoeken.

Voorbereiding

Iedereen is op zoek naar zijn of haar droombaan en dat is niet altijd gemakkelijk. Het is daarom belangrijk om voor je zelf te bepalen wat jij wilt en wat je met de baan wilt bereiken over nu en zeg 5 jaar. Doordat vast te stellen houdt je je ambities in het oog en kan je doelgericht zoeken naar jouw droombaan. Naast dat je op zoek bent naar een baan heb je enkele hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen. Zo moet je een aantrekkelijk verhaal hebben, ook moet je beschikken over een interessant motivatiebrief en een goed uitgewerkt cv waarop jouw kwaliteiten en ervaring opstaan.

Zoektocht

Hoe je te werk kan gaan om werk te vinden kan op vele verschillende manieren. de meest voorkomende manieren zijn via:

  1. Netwerken: ga na in je werk of zij iets voor jou weten of een bedrijf kennen die opzoek is naar iemand zoals jij. wellicht kan je hun naam gebruiken om een voet tussen de deur te krijgen. Vraag wel altijd of ze dat goed vinden om ruzie te voorkomen.
  2. Formele kanalen: Zo kan je ook via de formele kanalen in contact komen met bedrijven. Denk bijvoorbeeld aan een vacature die je zag staan bij het uitzendbureau Vakmasters Goes. Ook kan je benaderd worden via een headhunter die jou een baan kan aanbieden.
  3. Ook is er de mogelijkheid om direct te  solliciteren: in het geval van direct solliciteren stuur je een open sollicitatie naar een onderneming toe een vraag je aan hun of ze je kunnen gebruiken.

Solliciteer niet zomaar en weet waar je op solliciteert, je wilt namelijk niet vast komen te zitten in een baan die uiteindelijk toch niet bij je past als persoon.

Aanhouder wint

Het kan voorkomen dat het de eerst paar keer niet lukt met solliciteren. Dat betekent niet dat je het moet opgeven of minder kritisch moet zijn naar banen. Zorg er wel voor dat het realistisch blijft. Bekijk ook of je je wel goed genoeg onderscheid dan de rest van de concurrenten op de markt zoniet werk daar aan. Neem een stapje terug en solliciteer naar een functie eronder en doe ervaring op, zodat jouw droombaan wel haalbaar is.