Is er bij jou op de werkvloer veel aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu? Dan is de kans groot dat je op je werk wel eens van een VCA-cursus hebt gehoord. Zijn veel collega’s jou al voorgegaan, maar twijfel je nog? Omdat je bijvoorbeeld niet exact weet waar de cursus over gaat? In deze blog leggen wij uit waarom het verstandig is om een VCA-cursus te volgen.

De reden achter de VCA-cursussen

Werkgevers en werknemers zijn volgens de arbo-wet verplicht om tijdens het werk goed te letten op veiligheid, gezondheid en zeker ook milieu. Daarom zijn er speciale opleidingen ontwikkeld om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen. Bij steeds meer bedrijven begint het besef door te dringen dat veiligheid, gezondheid en milieu cruciaal zijn voor een veilige werkomgeving. Maar twijfel je nog of je een cursus moet gaan volgen? Lees dan verder!

Veiligheid staat voorop

Veiligheid is een breed begrip. Een goede veiligheid start bij het bewustwordingsproces.
Zodra je je bewust bent van veiligheid, zie je het belang ervan in. Dit is de eerste stap in het proces. Veiligheid staat voor veel meer dan alleen uiterlijke bescherming. Het dragen van bijvoorbeeld helmen en beschermende kleding is al een goede stap, maar bewust met veiligheid omgaan is iets lastiger. Daarom zijn er speciale cursussen gemaakt.

Ga voor een erkend certificaat

De VCA-cursus richt zich op de verbetering van het veiligheidsbewustzijn. Dit zorgt ervoor dat je de veiligheid op de werkvloer kan waarborgen. Je krijgt duidelijke leerdoelen mee, waar je mee aan de slag kan. De cursus wordt afgesloten met een landelijk examen. Leg je dit examen goed af, dan haal je het persoonscertificaat VCA basisveiligheid.

Verschillende cursussen

Er zijn meerdere VCA-cursussen. Naast VCA basisveiligheid heb je ook VCA VOL en de herhalingscursus. De andere cursus is van belang als je een leidinggevende of zzp-er bent. Je bekijkt het lesmateriaal net even iets anders. Je bekijkt het namelijk vanuit het oogpunt vanuit een leidinggevende. Ben je nieuwsgierig geworden? Bekijk de mogelijkheden voor het volgen van een VCA cursus bij Zwartewaterland Training & Advies.