Eens in de zoveel tijd zullen jouw gordijnen ook een wasbeurt nodig hebben. Maar hoe moet je de gordijnen eigenlijk wassen zonder dat je ze beschadigt? De tips die in dit artikel genoemd worden, zijn ook te gebruiken voor het wassen van vitrage.

Wanneer gordijnen wassen?

De beste tijd om jouw gordijnen te wassen, is als het buiten redelijk warm is en de zon lekker schijnt.

Wat heb je nodig om gordijnen te wassen?

Je hebt in principe niet veel nodig om je gordijnen te kunnen wassen. Je hebt natuurlijk de gordijnen nodig, een wasmachine, wasmiddel voor de fijne was, 1 kussensloop per gordijn, postelastiek en een beetje zonnig weer.

Hoe moet je gordijnen wassen?

Haal de gordijnen van de gordijnrail en klop ze buiten uit om de meeste stof eruit te krijgen. Kijk of jouw gordijn een label heeft en wat erop staat. Staat er een letter A, P of F op het label, dan mag deze alleen chemisch gereinigd worden bij een stomerij. Overige gordijnen kan je gewoon in de wasmachine wassen.

Vouw de bovenrand van het gordijn bij elkaar, zodat de haken aan de binnenkant komen te zitten. Doe hier een kussensloop omheen, en sluit deze stevig af met het postelastiek. Door op deze manier te wassen, hoef je niet eerst de metalen haken uit de gordijnen te halen. Dit scheelt je een hoop tijd, en de kans op beschadiging van het gordijn is ook een stuk kleiner.

Stop het gordijn of de gordijnen in de wasmachine, zorg ervoor dat de trommel niet te vol is. Was de gordijnen met het programma fijne stof en weinig fijnwasmiddel, stel de laagste temperatuur in. Ook de centrifuge moet op de laagste stand ingesteld staan.

Als de wasmachine klaar is, verwijder je het postelastiek en de kussensloop. Sla de gordijnen iets uit en hang ze nat terug op de rails. Zet ramen en deuren open, zodat de gordijnen kunnen drogen in de wind. Door het vocht wat nog in het gordijn zit, trekken de meeste kreukels er vanzelf uit zodat je achteraf niet hoeft te strijken!