De laatste jaren schieten de opgerichte bedrijfjes als paddestoelen uit de grond. Jonge studenten die naast hun studie een internetbedrijfje runnen in plaats van kranten rond te brengen of een baantje in de horeca. Helaas gaan veel van deze kleine ondernemingen binnen enkele jaren meestal al weer ten onder vanwege tijdgebrek of andere redenen. Is het verstandig om eigen baas te worden en hoe gaat dat in zjn werk?

Kennis van zaken

Een eigen bedrijf run je niet zomaar. Je specialist zijn als bijvoorbeeld webdesigner, maar je moet ook verstand van zaken hebben. Zaken als management en bedrijfsbeheer tot in de kleinste details zijn zeer welkom om te beheersen wil je succesvol aan de slag. Cursussen volgen om je kennis te verbreden is nooit weg.

Niet bang voor tegenslag

Wie het avontuur van een eigen zaak aangaat moet niet bang zijn om klappen te verduren te krijgen. Lang niet alles zal altijd vlekkeloos verlopen. Wanneer je start loop je een zeker risico dat het bestaan nog geen jaar zal gaan duren. Maar wie niet waagt ,die niet wint natuurlijk. Er vol voor gaan, kansen zien en grijpen zijn zaken die kunnen meedragen aan een succesvolle onderneming op de langere termijn.

Tijd vrij maken

Eerder werden de nog studerende mensen genoemd die het runnen van hun bedrijfje in hun vrije tijd deden. Heb je weinig tijd, dan zul je prioriteiten moeten stellen. Dan maar even niet twee keer in de week sporten of minder tijd aan een andere hobby besteden. Bepaal van te voren goed wat je wilt bereiken. En werk er hard voor, dat zal zich uitbetalen.

Verschillende gezichten

Als je een eenmanszaak begint moet je de kunst van het rollenspelen beheersen. Het ene moment ben je de financiële tak met een zakelijk getinte tone of voice en het andere ogenblik ben je bezig om netwerken te maken en een goede indruk achter laten. Door er veel mee om te gaan zal deze manier snel eigen worden en gaat het vrijwel vanzelf.

Denk ook aan jezelf

Ondernemers werken graag hard. Dat is nu eenmaal een gegeven, Waar geld te verdienen valt zijn zij aanwezig en het liefst zo veel mogelijk. Heb je naast je bezigheden als ondernemer nog een studie of een baan dan is het zaak wel om te letten dat je je zelf niet voorbij loopt. Voldoende rust nemen en lichaamsbeweging zijn een must. Elke week een rondje hardlopen of de fiets in plaats van de auto pakken zijn al voldoende om het langer uit te houden en in gezonde staat te blijven.