Wil je als bedrijf een goede indruk achter laten bij de klant dan kies je voor duurzame relatiegeschenken. Deze worden zeer gewaardeerd en geven de goede naam van de onderneming een flinke boost is onlangs gebleken uit een onderzoek van een hoogleraar aan de VU. De op het eerste gezicht kleine geschenken die cadeau worden gedaan om zo de klantrelatie te behouden hebben dus wel degelijk invloed op het bedrijfsimago. Waar moet je op letten bij de keuze en aanschaf van de premiums?

Cadeautje met een verhaal

De relatiegeschenken voor de klant moeten niet zomaar een gift zijn met het bedrijfslogo er op. Er moet een goed gevoel bij onstaan, een associatie met iets wat een goed gevoel oproept. Duurzaamheid is iets waar mensen positief gestemd door worden. En positieve gedachten worden doorgespeeld. Zo kan er een grote groep vertrouwd raken met het bedrijf en de goede smaak die het met zich mee brengt. Artikelen die van gerecycled materiaal gemaakt zijn, fair trade of biologisch tot stand gekomen zijn, daar draait het om. En uiteraard moet er wel een bepaalde binding zijn met het bedrijf zelf.

Smijten met geld zinloos

Wat vaak wordt gedacht is dat duurdere geschenken meer invloed hebben op de manier waarop de klant over de onderneming denkt. Gifts die totaal de plank mis slaan en bovendien niets van het bedrijf zelf uitademen zijn kansloze uitgaven. De strategie wat betreft relatiegeschenken mag zeker wel als belangrijk gezien worden. En daarvoor moet meer tijd voor vrijgemaakt worden. Een brainstormsessie met wat mensen doet wonderen en zal leiden tot een weloverdacht concept. Een dat zijn vruchten zal afwerpen in de toekomst.

Nuttige voorwerpen

De geschenken die het traditiegetrouw het beste doen zijn de handige gebruiksvoorwerpen als pennen en aanstekers. Ook in deze branche wordt niet stilgezeten en slimme vervolgen zijn bijvoorbeeld pennen om smartphones en tablets te bedienen.De vluchtige notities blijven nu eenmaal sneller handmatig te maken.

Plaatsgebonden geschenken

Mochten de klantenkring tot over de grenzen reiken dan is het wel zo verstandig om eerst bepaalde tradities en gebruiken per land in de gaten te houden. Zo was er ooit een Britse minister die een leuk geschenk dacht mee te brengen voor haar Chinese collega. Het horloge dat werd meegebracht werd totaal niet gewaardeerd. Wat bleek was dat ‘een klok meebrengen’ in China hetzelfde klinkt als ‘naar een begrafenis van een bejaarde gaan’. Je kunt niet alles weten natuurlijk, er kon wel om gelachen worden.