Cryptocurrency wordt in Nederland ook wel cryptovaluta genoemd. Het is digitaal geld wat wordt gebruikt om mee te betalen, mee te handelen en in te investeren. De eerste cryptocurrency was Bitcoin. Bitcoin werd in 2009 gelanceerd door een techneut genaamd Satoshi Nakamoto. Satoshi ontwikkelde Bitcoin omdat hij het niet eens was met het huidige monetaire systeem. Naar zijn mening is dit systeem instabiel en leidde het mede tot de economische crisis in 2008.

Bitcoin werd ontwikkeld om een revolutie te ontketenen in de monetaire markt. Dit is Bitcoin aardig gelukt gezien het nu een marktwaarde heeft van meer dan 100 miljard en op veel plekken wordt geaccepteerd als legitiem betaalmiddel. Zo kun je er mee betalen op Thuisbezorgd.nl en op vele andere plaatsen. Je kunt er zelfs sportauto’s zoals Lamborghinis en Ferrari’s mee kopen.

Wat maakt cryptocurrency anders?

Na het succes van Bitcoin volgden er velen die zelf ook een eigen cryptovaluta wilden oprichten. Momenteel zijn er meer dan 1500 verschillende cryptovaluta in de markt met allen hun eigen verhaal en applicatie. Ondanks deze grote hoeveelheid is de strekking redelijk hetzelfde. Cryptovaluta heeft als doel een beter alternatief te worden dan ons huidige valuta.

Wat cryptovaluta anders maakt is het systeem. In tegenstelling tot euro’s en dollars kun je geen extra Bitcoins bijprinten. Het kunnen printen van extra geld wordt vaak door de centrale banken gedaan om de economie te stimuleren. Dit fenomeen kan echter rekenen op veel kritiek. Het zou leiden tot inflatie en het zou niet eerlijk zijn. Bij cryptovaluta is dit niet zo. De hoeveelheid Bitcoins is namelijk vooraf bepaald. Dit geeft een cryptovaluta als Bitcoin een bepaalde vorm van schaarste, net als goud of zilver. Deze vorm van schaarste moet ervoor zorgen dat de desbetreffende cryptovaluta waardevast blijft en/of langzaam meestijgt met de inflatie. Daarbij is het zo dat cryptovaluta werkt met zogeheten blockchain technologie. Door deze technologie is er niemand die “eigenaar” is van Bitcoin. Het is zoals ze het noemen gedecentraliseerd. Het geld is dus echt in handen van de mensen en niet van de bank. Kortom, cryptovaluta is digitaal geld wat net wat anders is dan onze euro’s. Wil je meer weten over cryptovaluta? Lees dan meer op de website van The Crypto Invstor NL.