Bijna alle huizen in Nederland hebben de beschikking over een aanliggende tuin. Wel is het zo dat voornamelijk in de steden deze tuinen wat kleiner van formaat zijn dan de tuinen van mensen op het platteland. Toch kun je met wat handige tips een kleine tuin er groter uit laten zien en ook volop genieten van mooi groen om je heen!

Groter laten lijken

Om de tuin wat meer lengte en diepte te geven kun je een aantal dingen doen. Neem bijvoorbeeld tuintegels die rechthoekig zijn en lengte suggereren. Of plaats schuttingen met horizontale planken in plaats van verticale. Plaats je een leuk tuinhuisje in de tuin dan moet je ook goed kijken hoe je deze neerzet. Beter niet zo dat het je uitzicht belemmert, maar netjes in een hoek. Verder is het verstandig om de achterkant van de tuin wat donkerder te maken om een dieper effect te krijgen. Plaats vooral planten die omhoog groeien en niet veel ruimte in beslag nemen. Zo kun je veel plek winnen in je tuin. Wissel kleine en grote planten af voor een rustige sfeer en denk ook aan de kleuren. Geen planten die de aandacht of zich vestigen, maar een gezamenlijk geheel.

Zelf doen

Als we onze tuin aan moeten pakken denken we al snel aan de professionele hoveniers. Vaak is het helemaal niet nodig om een tuinman in te huren. Je kunt zelf meer dan je denkt. Scheelt in de kosten en zelf tuinieren wordt vanzelf leuk, ook al ben je nog een leek op dit gebied. Oefening baart kunst.

Kunstgras

Ben je een liefhebber van gras en moet er persé een klein grasveldje komen? Denk dan eerst goed na welk gras je neemt. Heb je een stukje dat kleiner is dan 10 m2 dan ben je er in verhouding te veel aan onderhoud aan kwijt dan dat je er plezier aan hebt. Dan is het raadzamer om kunstgras te leggen. De huidige kwaliteit is bijna niet meer te onderscheiden van echt gras en je hoeft er niets meer voor te doen.

Goede voorbereiding

Ten slotte is het allerbelangrijkst dat je een goede planning maakt voor je begint. Maak tekeningen, probeer wat dingen uit en kijk ook naar het kostenplaatje. Dan kom je nooit voor verrassingen te staan. Zou ook zonde zijn als je veel planten en bloempotten hebt aangeschaft en ze uiteindelijk niet eens in je tuintje blijken te passen. Kortom er is van alles mogelijk, ook al heb je een kleine tuin. Veel succes!