Kroatië de regio’s Istrië en Dalmatië zijn niet de eerste plaats waar je aan denkt als je aan olijfolie denkt. Het blijkt echter dat het schiereiland Istrië en Dalmatië de thuisbasis is van enkele van de beste olijfolieproducenten ter wereld. De gerenommeerde Flos Olei-gids heeft Istrië voor het vijfde jaar op rij uitgeroepen tot de beste olijfolieregio ter wereld. Hierin worden de beste olijfolieproducenten ter wereld worden vermeld.  De editie 2020 van Flos Olei bevatte 79 Kroatische extra vierge olijfolie. Hiervan zijn er 77 uit de Kroatische regio Istrië. Je ziet het, olijfolieproeven in Istrië is een van de activiteiten die je moet doen, vooral voor fijnproevers.

Kroatische olijfolie behoort tot de allerbeste ter wereld. De olijfolie uit Kroatië wordt logischerwijs voornamelijk in de mediterrane kustregio’s van Kroatië geproduceerd. Olijfolie is de meest talrijke en belangrijkste vrucht van zowel Istrië als Dalmatië. Gedurende de geschiedenis was het een van de belangrijkste natuurlijke vruchten waardoor de inwoners op de eilanden en in de kustgebieden konden overleven. Daarnaast zorgden de olijfbomen eeuwenlang ervoor dat de mensen alles wat ze nodig hadden dankzij de olijfbomen kregen: hout voor hout en brandhout, bladeren voor diervoeder, fruit voor menselijke consumptie en olie voor voedsel, specerijen, medicijnen en licht in het donker.

Geschiedenis van de olijventeelt in Kroatië

In Istrië zijn olijfbomen al zo’n 2500 jaar bekend. Olijfolie werd het belangrijkste en meest waardevolle exportproduct van Istrië. Getuigenissen over de teelt en verwerking van olijfolie in Istrië bestaan in Pula, op het eiland Brijuni, Cervar bij Porec, Larun bij Tara en andere locaties in het gebied van West-Istrië, aangezien er archeologische opgravingen zijn gevonden in deze gebieden sinds de tijd van de oude Romeinen die ernaar wezen.

Waarom is olijfolie uit Istrië zo uniek en van hoge kwaliteit?

De unieke geografie van het hartvormige Istrische schiereiland, de klimaatomstandigheden en de vruchtbare grond spelen een belangrijke rol bij het cultiveren van prachtige olijfgaarden en de productie van hoogwaardige olijfolie. Bovendien dragen de lokale methoden van de relatief kleine olijfolieproducenten bij aan de uitzonderlijke smaak en onverslaanbare kwaliteit van Istrische olijfolie. De meeste olijfolieproducenten geven de voorkeur aan een vroege oogst. Dit heeft als gevolg een hogere kwaliteit olijfolie.

Al het bovenstaande draagt bij aan de unieke smaak van olijfolie uit Istrië. Het heeft een aantal fruitige tonen met een soort van scherpe of peperige punch, wat betekent dat het rijk is aan polyfenolen en vol antioxidanten. Bovendien, zoals eerder uitgelegd, is de meerderheid van de Istrische olijfolie biologisch. Er zijn vijf inheemse Istrische olijvenrassen: Buža, Bianchera (Istrische Bjelica), Carbonazza (Crnica), Moražola en Rožinjola (Rosulja). In sommige olijfgaarden kun je echter andere soorten vinden.

Olijfolie uit Cres

De Kroatische kust (Primorje) en Kvarner staan ​​ook bekend om zijn olijfgaarden, vooral het eiland Cres. Hier vindt olijventeelt in combinatie met schapenfokkerij. Olijfgaarden vormen samen met de wijnbouw de belangrijkste landbouwtak in Dalmatië. Historisch gezien is het duidelijk dat olijfolie en olijfolie onlosmakelijk verbonden zijn met Dalmatië. Door het verleden betekende olijfolie het overleven van mensen in dit gebied. Economisch omdat wijn een belangrijke bron van inkomsten was, en fysiek, omdat het bijna het enige vet in hun dieet was.

In de kelders van het paleis van Diocletianus dateert een olieproductie-installatie uit de 11e eeuw. De productie van ongeveer 40% gebeurt alleen in Midden-Dalmatië, hoewel er ook veel olijventelers zijn in Zuid-Dalmatië (eiland Korcula) en sommige in het Dalmatische achterland. De grootste hoeveelheid wordt geproduceerd op het eiland Brac (0,5 miljoen bomen), een van de bakermat van de olijventeelt in de regio.

Olijfolie uit Dalmatië

Het zonovergoten Dalmatië, dat een overwegend mediterraan klimaat heeft, staat bekend om zijn uitstekende traditionele gastronomie. Waarvan hoogwaardige olijfolie een onmisbaar onderdeel is, naast de prachtige stranden, prachtige kustplaatsen en indrukwekkende natuurschoonheden. De beste olijfoliën, die vaak worden bekroond op wereldberoemde tentoonstellingen, zijn afkomstig van lokale producenten van de zonnige eilanden. Maar ook van kust- en continentale delen van de regio. Ontdek in onze blog welke de beste olijfoliën in Dalmatië zijn en maak kennis met de regio en haar unieke gastronomische aanbod.