De hazelnoot is een noot die vooral bekend is van zijn toepassing in bijvoorbeeld Nutella. Het is een noot die als een van de weinige noten groeit in Europa. Zo groeit deze noot te vinden in landen rondom de Middellandse Zee, zoals Italië, Griekenland en Turkije. De Europese oorsprong van de noot is misschien ook wel de reden dat het in zo veel verschillende voedingsmiddelen gebruikt wordt. Wil jij hazelnoten kopen? Dan leggen we je in dit artikel alles uit over deze bekende noot.

Hoe hazelnoten geserveerd worden

Hazelnoten kennen verschillende mogelijkheden om ze te serveren. Soms worden ze los geserveerd. Hierbij proef je wel een duidelijk verschil in de afkomst van de noot. Hoewel hazelnoten namelijk ook in Nederland groeien, zijn de noten die afkomstig zijn uit het Middellandse Zeegebied vaak veel lekkerder. Deze noten zijn vaak romiger en wat voller van smaak. Dit komt door het warmere en drogere klimaat dat heerst in deze landen. Wil je de smaak nog iets extra versterken? Rooster dan de hazelnoten. Dit versterkt de smaak.

Gezonde hazelnoten kopen

De tussenkop is hier misschien een beetje misleidend, omdat hazelnoten kopen altijd een gezonde keuze is. Hazelnoten zijn namelijk rijk aan vitamines, zoals vitamine B en vitamine C. Daarnaast zitten er ook veel omega-6 vetzuren in. Om deze reden raadt het Voedingscentrum aan om iedere dag een handje noten te eten. De variant die misschien iets minder gezond is, zijn de gebrande hazelnoten. Het branden van noten gebeurt namelijk in olie, waardoor het veel vetten opneemt. Echter bevatten noten van zichzelf al veel onverzadigde vetten. Er is dus niet veel ruimte om extra vetten op te nemen. Hoewel de gebrande noten dus wel iets minder gezond zijn, zal je dit nauwelijks merken. Je kan dus gerust gebrande hazelnoten kopen in plaats van de ongebrande hazelnoten. Welke je ook koopt: ze zijn lekker én gezond!