Je kent het vast wel: de stress rondom het bepalen van een vakantiebestemming. Aan de ene kant sta je in de winter al te trappelen om weg te gaan, aan de andere kant zie je er tegenop om een reisdoel te bepalen. Helemaal als je met je partner op vakantie gaat en jullie nou net een ander ideaalbeeld hebben van een vakantie. Maar wat maakt het kiezen nou eigenlijk zo moeilijk?

Te veel keuze

De belangrijkste reden is misschien wel dat we simpelweg te veel keuze hebben. Konden we vroeger – enigszins gechargeerd gezegd – kiezen tussen Zuid-Frankrijk, Griekenland of het Gardameer, inmiddels kunnen we alle kanten op. Niet alleen binnen Europa, maar heel de wereld fungeert tegenwoordig als potentiële vakantiebestemming. Vliegtickets zijn goed betaalbaar (niet zelden is een vliegvakantie goedkoper dan een vakantie met de auto) en dankzij het internet zijn we op de hoogte van alle mogelijkheden. Frankrijk, Italië en Spanje zijn ‘gewoontjes’ geworden, we willen meer! Maar dat maakt de keuze ook weer lastiger…

Vergelijken met anderen

De vraag die dan opspeelt is: willen we wel daadwerkelijk iets anders? Waren we niet altijd hartstikke tevreden met onze zonvakantie naar Zuid-Europa? Hebben we daar écht al alles gezien? In veel gevallen zal het antwoord ‘nee’ luiden. Maar de buurman gaat wél naar Curaçao en je zus gaat met manlief naar Bali. Dan kun jij niet achterblijven, toch? Tenminste, zo zal het voor velen voelen. Ga eens na wat je zelf het liefst wilt!

Social media

De sociale media spelen hierbij natuurlijk een grote rol. Sommige mensen lijken vooral voor anderen op vakantie te gaan. Aan de hand van alle geposte foto’s komen ze er dan bij thuiskomst achter wat voor moois ze allemaal gezien hebben… Is dat nu echt zo belangrijk? Moet je naar een exotische bestemming zodat je je vrienden op Facebook en vooral ook je Instagram-volgers kunt laten meegenieten? Misschien een tip tegen beter weten in, maar toch: laat je telefoon de komende vakantie eens thuis! Benieuwd of je ‘m zult missen.

Angst voor de verkeerde keuze

Tot slot: je vakantie moet voor je gevoel de perfecte vakantie zijn. Tijdens het parkeren bij Schiphol begin je al te twijfelen. “Hebben we wel de juiste keuze gemaakt?” Natuurlijk, je hebt er heel het jaar voor gespaard en velen kunnen maar één keer per jaar op vakantie. Maar uiteindelijk gaat het erom wat je er zelf van maakt, toch? Een weekje Terschelling kan minstens zo gezellig en ontspannend zijn als twee weken op Ibiza! Leg jezelf niet de druk op dat iedere seconde onvergetelijk moet zijn, maar geniet gewoon van het feit dat je er even tussenuit bent.