Ook dit jaar hebben vuurwerkverkopers in de Duitse grensregio weer flink ingekocht om de Nederlandse klanten te kunnen voorzien van de allerlaatste vuurwerkgadgets. Er wordt door de Duitsers de laatste jaren goed verdient aan de “Feuerwerk verrückte Holländer” oftewel de Nederlandse vuurwerkgekken.

Al jaren achtereen gaan Nederlanders op de laatste drie verkoopdagen van het oude jaar massaal de Duitse grens over om er vuurwerk te kopen. De prijzen zijn in Duitsland de helft lager en de kwaliteit van het vuurwerk is goed. Kortom: je koopt daar met dezelfde euro’s gewoon 2 keer zoveel vuurwerk dan in Nederland. De Nederlandse vuurwerkbranche klaagt steen en been. Ze zien een deel van hun omzet richting Duitsland gaan. Een aantal van hen verspreidt berichten dat het kopen van vuurwerk illegaal is. Dit is echter onjuist: Nederlanders mogen vuurwerk in Duitsland kopen mits men voldoet aan het vuurwerkwerkbesluit.

Enkele slimme ondernemers zijn zelf maar over de grens getrokken om daar het vuurwerk te verkopen. Vaak wordt tijdelijk een oude loods afgehuurd en ingericht tot afhaalpunt. De koper moet het vuurwerk eerst bestellen en betalen in de webwinkel en moet het daarna zelf ophalen. Het vuurwerkpakket ligt al klaar in het schap. Door deze werkwijze zijn de wachttijden gering. Een voorbeeld is de vuurwerkstunthal in Wyler bij Kranenburg. Het vuurwerk wordt geleverd met een Nederlandse handleiding.

Toch gaan veel Nederlanders het gewoon halen in de Duitse supermarkt. Je koopt dan het echte goedkopere Duitse vuurwerk. In Duitsland is er niet veel bijzonders aan, het ligt gewoon tussen de schappen en het wordt net als de boter en de vis afgerekend bij de kassa. De prijsverschillen voor vuurwerk tussen Nederland en Duitsland zijn dusdanig dat het toch loont om bijvoorbeeld vanuit Utrecht het vuurwerk in Duitsland te kopen. In Nederland is de wetgeving op het gebied van verkoop van vuurwerk streng en is de verkoper aan allerlei voorwaarden gebonden. Allerlei maatregelen die de prijs van het vuurwerk duurder maken. Er moet bijvoorbeeld een sprinklerinstallatie aanwezig zijn. De strenge wetgeving in combinatie met de grote vuurwerkvraag in Nederland maakt de prijs navenant duurder.   De Nederlanders zijn binnen Europa de koplopers als het gaat om het afsteken van vuurwerk; ruim 2 keer zoveel als het Europese gemiddelde jaagt men er doorheen. En zoals de Nederlander ook in Europa bekend staat altijd voor een dubbeltje op de eerste rang. Dit verklaart de   trek oostwaarts richting het vuurwerkwalhalla.

Overigens de zwaarte van het vuurwerk is in Duitsland ongeveer hetzelfde als in Nederland. Denk dus niet dat je in Duitsland het gevaarlijke zware knalwerk kunt kopen. Dit is in Duitsland ook verboden en dus niet verkrijgbaar.

Ben je in Duitsland voor het vuurwerk doe dan ook de verdere inkopen. Vooral sterke drank en sigaretten – een van de meest verkochte artikelen voor het nieuwe jaar – zijn ook een stuk voordeliger.  En vergeet ook niet benzine te tanken hiermee kunt u zich nog meer euro’s besparen.