Samen met jouw geliefde het huwelijksbootje instappen. Je droomt er elke avond over. Iets weerhoudt je er echter van om direct door te pakken: de spaarrekening. Want een bruiloft is vaak duur. Maar aan welke kosten moet je denken? En hoeveel ben je gemiddeld aan deze onderdelen kwijt? Je leest het in deze blog.

Bruidsmode

Bij een bruiloft denk je vaak als eerste aan de kleding. Als vrouw ben je meestal het duurst uit. Voor een kwalitatief goede trouwjurk ben je namelijk minimaal 2.000 euro kwijt. Gelukkig zijn er ook merken die goedkopere jurken vervaardigen. Deze vind je onder andere bij De Bruidstuin. Een bruidegom is vaak goedkoper uit. Kies je voor een standaardpak? Dan ben je minimaal 400 euro kwijt. Laat je hem op maat maken? Dan betaal je gemiddeld 1.000 euro.

Trouwringen

Dit onderdeel zul je gedurende het hele huwelijk bij je blijven dragen. Standaard trouwringen kun je vanaf 800 euro per set krijgen. Wil je ze zelf ontwerpen? Dan kosten ze gemiddeld 1.500 euro per set.

De trouwlocatie

Voor de trouwlocatie neem je vaak een pakket af. Hieronder valt zowel de locatiehuur als de catering. Hoeveel je hiervoor kwijt bent, is afhankelijk van de hoeveelheid gasten. Je betaalt namelijk per persoon.

Weddingplanner

Een weddingplanner kan verschillende functies vervullen. Als consultant vragen ze minimaal 100 euro per uur. Wil je hem of haar de gehele trouwerij laten plannen. Dan ben je tussen de 3.000 en 6.000 euro kwijt. Als ceremoniemeester op de dag zelf vragen ze op z’n minst 1200 euro.

Trouwambtenaar

Als koppel kun je kiezen tussen een zelfstandige trouwambtenaar en één van de gemeente. In het eerste geval ben je gemiddeld 1.000 euro kwijt. Kies je voor de laatste variant? Dan ben je gemiddeld 400 euro kwijt. Dit is echter afhankelijk van de gemeente waarin je trouwt.

Fotograaf

Een fotograaf doet meer dan alleen foto’s schieten. Hij of zij voert gesprekken, selecteert de beste foto’s en bewerkt deze na. Dat kost tijd. Daarom betaal je voor een echte professional gemiddeld 1.500 euro voor zes uur op locatie. Per extra uur kan daar ongeveer 100 euro bijkomen. Wil je ook dat hij of zij het trouwalbum maakt? Dan betaal je minimaal 350 euro.

Overige zaken

Tot slot zijn er nog andere kosten waarmee je rekening moet houden. Zo zul je de locatie misschien van de nodige styling en muziek willen voorzien. Heb je een bruidsboeket en corsages nodig. En wil je toch graag een bruidstaart kunnen aansnijden. Al om al is een goed gevulde spaarrekening gewenst.