De dagen dat we in Nederland goed in de tuin kunnen zitten, zijn helaas spaarzaam. Het weer laat het niet vaak toe dat je op een prettige manier tot in de late uurtjes in de tuin kunt zitten. Die keren dat we dan eindelijk lekker in de tuin kunnen zitten, is het belangrijk om er optimaal van te kunnen genieten. Dit begint eigenlijk altijd bij een goed tuinontwerp. Wanneer je tuin in de basis niet goed ontworpen is, zal je eigenlijk altijd meer onderhoud moeten plegen aan je tuin dan dat je er van kan genieten. En dat is zonde. Daarom leggen we je in dit artikel uit waarom een goed tuinontwerp essentieel is.

Een tuinontwerp dat precies bij de gebruiksbestemming én de gebruiker zelf past

Het belangrijkste van de tuin is natuurlijk dat je er optimaal van kan genieten. Het is dus van groot belang dat je bij het tuinontwerp rekening houdt met wat dat genieten nou precies voor jou betekent. Ben jij graag met planten bezig en vindt je het leuk om deze goed te verzorgen? Dan moet er genoeg ruimte zijn voor planten. Hou jij meer van op z’n Spaans genieten van een lang diner of een lange borrel, aan een grote tafel? Dan is het lekker om een lange tafel te hebben en eventueel een overkapping. Ook is het belangrijk dat het hier lang genoeg warm onder blijft. Maar misschien hou je er wel van om met eventuele kinderen te spelen. In dat geval is een trampoline, schommel of klein grasveldje leuk. Wanneer je hier geen rekening mee houdt bij het ontwerpen van de tuin, zal je tuinontwerp nooit goed op je wensen afgestemd zijn.

Door wie laat jij de tuin ontwerpen?

Je kan er natuurlijk voor kiezen om zelf je tuin te ontwerpen. Het is echter helemaal geen slecht idee om een professional er naar te laten kijken. Een professionele tuinontwerper weet precies wat hij kan doen met de ruimte en de bestemming van de tuin. Hij of zij heeft waarschijnlijk ook al wat jaartjes ervaring en kan je dus een goed advies geven over wat je beter wel en niet kan doen. Zo krijg jij een tuin die perfect past bij je past en waar je optimaal van kan genieten!