We hebben het allemaal druk en daarmee wordt onze vrije tijd beperkt. Het is dan ook niet vreemd dat onderhoudsvrije tuinen vandaag de dag steeds populairder worden.

Bij een onderhoudsvrije tuin kunt u denken aan veel tuinbestrating en weinig groen. Echter hoeft dat helemaal niet het geval te zijn. Ook in een onderhoudsvrije tuin is het mogelijk om (veel) groen te verwerken. Daarnaast bestaan er tal van mogelijkheden om uw tuin op een andere manier van groen en organische elementen te voorzien.

Het type tuinbestrating

Het is bij een onderhoudsvrije tuin gebruikelijk om gebruik te maken van grote tuintegels. Door gebruik te maken van grote tuintegels neemt de kans op onkruid of mos tussen de tegels af. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor natuursteen.

Kies voor een onderhoudsvrije schutting

Bij een onderhoudsvrije tuin hoort een onderhoudsvrije schutting die lang mee gaat. Materialen zoals kunststof of beton zijn een perfecte oplossing. Het zijn robuuste materialen en absoluut duurzaam. Een ander voordeel van zo’n schutting is dat deze in vele kleuren verkrijgbaar zijn. Op die manier kan er voor een schutting gekozen worden die bij de sfeer van de tuin past.

Wilt u ook een vijver in uw tuin?

Vijvers kunnen al snel voor veel onderhoud zorgen, maar ook dat hoeft niet het geval te zijn. Er bestaan ook onderhoudsvrije vijvers zoals een spiegelvijver. Een spiegelvijver is vaak een ondiepe vijver en niet voorzien van bijvoorbeeld vissen of waterplanten. Een kleine vijverpomp en een filtersysteem zijn vaak al voldoende om de vijver schoon te houden.

Het gebruik van kunstgras

Een organisch gazon is heel mooi maar vraagt om onderhoud. Een oplossing daarvoor is het gebruik maken van kunstgras. Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten kunstgras verkrijgbaar. Zowel hoog als laag kunstgras. Veel van die kunstgras soorten zijn niet van echt te onderscheiden, maar het grootste voordeel is dat een kunstgras gazon geen onderhoud vraagt.