Het zit Apple op dit moment allemaal mooi even mee. Het Amerikaanse bedrijf dat eind jaren ’90 bijna failliet ging is op dit moment de rising star. Halverwege de jaren ’90 ging het enorm slecht met de tech gigant uit Cupertino, Californië. Dankzij een kapitaal injectie van Microsoft kwam het concern er destijds weer bovenop. Het is treurig dat de belangrijkste man aan de wieg van Apple Inc. het ongelooflijke succes niet zelf kan meemaken maar Steve Jobs zou ongetwijfeld enorm trots op de aarde terugkijken. Het is immers zijn Apple logo dat overal in de wereld steeds meer als status symbool gebruikt wordt.

Zeg nu zelf zonder een iPhone, iPad, MacBook of Apple Watch hoor je er tegenwoordig simpelweg niet meer bij. Althans zo is de gedachte in China, in dit land heerst op dit moment AppleMania. Iedereen in China wil een iPhone 6 of koopt een iPad Air 2 en dat allemaal omdat je er anders niet meer bij hoort. Apple snoept langzaamaan, beetje bij beetje, marktaandeel van de Chinese smartphone fabrikanten af. Apple is nog lang niet de grootste speler op de Chinese markt maar we kunnen wel stellen dat iPhone 6 en iPhone 6 Plus een schot in de roos is geweest.

Apple verbreekt alle records en dat is opmerkelijk te noemen, want een markt die zo verzadigd is en dan alsnog meer dan het maximale er uit halen, daar mogen we beste een klein applausje voor gegeven. Sinds de lancering van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus heeft Apple verkooprecords verbroken waar menig smartphone fabrikant jaloers op is. Het Amerikaanse bedrijf verkocht in het laatste kwartaal van 2014 maar liefst 74,5 miljoen iPhones wereldwijd. Dit aantal is al extreem hoog, maar als het aanbod afgestemd was op de vraag waren er ongetwijfeld nog veel meer iPhones verkocht.

Het overgrote gedeelte van de 74,5 miljoen verkochte exemplaren is toe te rekenen aan de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Met onder ander het verkooprecord van de iPhones heeft Apple volgens Standard & Poor’s de hoogste kwartaalwinst ooit voor een beursgenoteerd bedrijf gehaald. De kwartaalwinst voor het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar 2014/2015 is uitgekomen op 18 miljard dollar. De omzet van het Amerikaans bedrijf is in dit kwartaal uitgekomen op een slordige 74,6 miljard dollar.

Voor het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar verwacht Apple wel een terugval van de omzet. De omzet in het tweede kwartaal zal tussen de 52 miljard en 55 miljard dollar uitkomen. Dit is nog steeds een flinke verbetering ten opzichte van vorig jaar toen het bedrijf een kwartaalomzet wist te behalen van 45,6 miljard dollar.