Zodra het zonnetje zich in Nederland laat zien, trekken we massaal onze zomerkleding van zolder en gaan de slippertjes aan. Vaak denken we er niet over na of er aanpassingen gedaan moeten worden aan onze kleding en schoeisel voordat we achter het stuur kruipen.

Slippers en voeten op dashboard levensgevaarlijk

DEKRA heeft onderzoek gedaan onder 1.000 chauffeurs op welke manier zij zichzelf of bijrijders in gevaar brengen door het dragen van zomers schoeisel of juist het niet dragen van schoeisel. Het is namelijk een enorm risico om slippers aan te trekken tijdens het autorijden of met blote voeten achter het stuur te kruipen, of je nu ooit een slipcursus hebt gevolgd of niet. Ook de voeten op het dashboard leggen is gevaarlijk, wat voornamelijk vrouwen zich als gewoonte hebben aangewend. 6 procent van de vrouwelijk bijrijders legt de voeten regelmatig op het dashboard of nabij het open raam, tegenover 3 procent van de mannen. Het gevaar van deze gewoonte is dat bij het uitklappen van de airbag, deze gestremd wordt door de voeten en daardoor de voeten tegen de voorruit aanduwt. De gordel kan omlaag glijden, waardoor deze ernstig en zelfs dodelijk letsel kan veroorzaken. De onderbuik bevat namelijk veel belangrijke organen die beschadigd kunnen raken door impact. Uit eerder onderzoek is gebleken dat de zwaarste verwondingen ontstaan door het stoten van het hoofd tegen de knieën, zegt Markus Egelhaaf van DEKRA.
Gelukkig blijkt uit het onderzoek van DEKRA dat ruim de helft van de bestuurders in de auto afkoelt door het raampje te openen of om de airconditioning aan te zetten.

Slippers

Slippers zijn één van de grootste boosdoeners achter het stuur. 2 procent van de ondervraagden gaf aan het prettig te vinden om slippers te dragen tijdens het autorijden. Het is erg gevaarlijk om met slippers aan te rijden, omdat deze kunnen blijven haken achter de pedalen bij het verplaatsen van de voet. Daarnaast zit een slipper erg los om de voet, waardoor de zool snel van de pedalen af kan glippen. Hetzelfde geldt voor hoge hakken. Dit kan grote ongelukken veroorzaken bij het remmen. Veel mensen stappen zonder nadenken met slippers de auto in om er later achter te komen dat dat niet handig is. Ze gaan dan snel uit, om met blote voeten verder te rijden. Ook dat is levensgevaarlijk, omdat het pijnlijk kan zijn als de rem hard wordt ingetrapt. Als reactie op de pijn kun je je voet terugtrekken wat ongelukken tot gevolg kan hebben.