Allereerst is het noodzakelijk dat je begrijpt uit welke soort webhosting-mogelijkheden je kunt kiezen. De keuze voor de webhosting-mogelijkheden is gebaseerd op vraag en aanbod. Hoeveel heb je nodig tijdens een website maken en hoeveel wil je betalen?

Shared webhosting voor kleine- en middelgrote websites.

Heb je een normale website met niet meer dan honderden bezoekers per dag dan is shared webhosting de ideale oplossing. Je staat met meerdere websites op een enkele server maar je betaald veel minder dan wanneer je voor een VPS kiest.

Virtual Private Server voor grote websites (VPS)

Bij een VPS kun je kiezen voor twee verschillende mogelijkheden. Je kunt namelijk kiezen voor een managed of een unmanaged VPS. Een managed VPS wordt volledig beheert door de systeembeheerders van de hostingprovider en een unmanaged VPS is je eigen verantwoordelijkheid.

Dedicated Server

In principe is een dedicated server hetzelfde als een shared webhostingserver, echter sta je op een dedicated server als enige met je website. Je begrijpt natuurlijk ook wel dat dit een stuk duurder is en dat het alleen noodzakelijk is voor grote websites met extreem veel verkeer.

Co-located webhosting

Co-located webhosting is ook weer in principe hetzelfde als een dedicated server, echter is de server van jouw eigen bedrijf. Je plaatst dus je eigen server in een datacenter. Je huurt een rek in het datacenter en profiteert van de koeling en redundante stroomvoorziening.

Reseller hosting

Reseller hosting zijn geen echte webhosters. Webhosters die webhosting resellen maken gebruik van webhosting van andere providers die tegen een duurder tarief worden doorverkocht. Vaak zie je dat je website de beschikking heeft over minder opslag en minder dataverkeer tegen een hogere prijs. Je ziet vaak dat webdesigners gebruik maken van de resellermogelijkheden. In geval van calamiteiten neem je contact op met de reseller die op zijn beurt weer contact moet opnemen met de provider. Een snelle response binnen 4 uur is hierdoor vaak niet mogelijk.