Een rioolverstopping kan enorm vervelend zijn en voor enorm veel problemen zorgen. Je huis kan in een klap zo een beetje onbruikbaar zijn. Een verstopping gaat vaak gepaard met stank, vocht en dus ook vochtschade. Een rioolverstopping komt niet zomaar voor. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een verstopping aan je riool te voorkomen. Vaak wordt een rioolverstopping namelijk veroorzaakt door de dingen die jij zelf doet. Je kunt ervan uitgaan dat een verstopping niet ineens spontaan ontstaat. In deze blog leg ik je uit hoe je een verstopping aan je riool kunt voorkomen.

Pas op met wat je doorspoelt

Nogmaals, een verstopping ontstaat niet zomaar even. Vaak komt dit door een tal van dingen die mensen door hun toilet spoelen. Als rioolservice Alphen aan den Rijn komen wij de vreemdste dingen tegen. Zo komen wij soms zelfs hele leeggedrukte en leeggeperste verpakkingen tegen. Dat is natuurlijk wel heel erg gek. Mensen spoelen letterlijk alles door de afvoer. Dit terwijl een afvoer niet zo breed is als het “gat” waar jij het ingooit. Hiermee wil ik zeggen dat je echt moet opletten met wat je allemaal door het toilet spoelt.

Spoel eens met vloeibare ontstopper

Een afvoer verstopt vaak door een opeenstapeling van vet en vuilresten die blijven hangen in de afvoer. Wanneer je afvoer dreigt te ontstoppen kun je een grotere ontstopping vaak voorkomen door middel van vloeibare ontstopper. Vloeibare ontstopper zorgt er namelijk voor dat de ergste resten vast doorgespoeld kunnen worden en daardoor de doorgang weer beter wordt.

Toch een verstopping?

Zelfs wanneer je rekening houdt met alle bovengenoemde punten, kan het voorkomen dat je alsnog een verstopping ziet in de afvoer. Wanneer dit gebeurd en je huis dreigt te overstromen, ga dan niet zelf puzzelen, maar schakel de hulp in van een expert. Zij kunnen de verstopping vaak binnen een paar minuten oplossen en daarmee ergere schade voorkomen.