Goed personeel vinden is lastig, zeker in de horeca. Ben je net als ondernemer een fantastische zaak begonnen, is na een half jaar al de helft van het personeel vertrokken. Wil je je medewerkers graag houden, dan is het belangrijk om ze tevreden te houden binnen het team. Doe je dit niet, dan zijn ze snel weer vertrokken. Daarnaast wordt de horeca ook vaak gezien als een studentenbaan, waar naar verloop van tijd de bijbaan wordt ingeruild voor een fulltime baan in een andere sector.
Het is essentieel voor jouw bedrijf om goed personeel te blijven zoeken, want wij weten allemaal: goed personeel is erg belangrijk om een zaak succesvol te houden. Hoe vind en behoud je goed personeel?

Creatieve advertenties

Er wordt vaak snel over de ‘medewerker bediening gezocht’ advertentie heen gelezen. Veel ondernemers lukt het mede daardoor niet meer om geschikt personeel aan te trekken. De arbeidsmarkt wordt steeds krapper waardoor het belangrijker wordt om creatief met vacatures om te gaan. Zorg dus dat je opvalt. Verzin een gevatte tekst, maak een leuk filmpje en deel dit via sociale media zoals Instagram of LinkedIn. Zo kun je je als ondernemer onderscheiden van andere horecabedrijven.

Eigen medewerkers stimuleren

‘Weet jij nog toevallig een leuke vriend of vriendin die ons team kan komen versterken?’’ Binnen je eigen kringen is het makkelijker om aan goed personeel te komen. Van je medewerkers kun je erop aan dat als ze een vriendin kennen, deze vast ook wel ervaring heeft en goed binnen het team zal passen. Een (goedkope) win-win situatie dus. Wat dacht je ervan om een leuke actie op te stellen? Geef bijvoorbeeld een tegoedbon voor een hapje eten in jouw zaak, als een personeelslid een nieuwe medewerker binnen haalt die drie maanden blijft werken.

Mogelijke drempels voor nieuw personeel

Ga na waar de mogelijke drempels liggen voor nieuwe medewerkers. Dit kan het aantal medewerkers in het team zijn of misschien wel het salaris. Binnen de horeca start je meestal met een minimumloon en kan je jezelf met de jaren omhoog werken. Ook voor ondernemers is het van groot belang om de salarisadministratie goed bij te houden en zo te kijken waar ze nog extra kunnen investeren. Als ondernemer kun je ook de salarisadministratie uitbesteden om zo meer tijd over te houden voor de belangrijke zaken in de onderneming. Het investeren in goed personeel bijvoorbeeld!