Ben jij op zoek naar misschien wel je eerste baan? Of heb je besloten om een nieuwe stap in je leven en carrière te maken? Hier lees je alles over wat je kan doen om een nieuwe leuke baan te vinden. Er zijn 3 hoofdlijnen aan te geven in het zoeken naar een nieuwe baan, de eerste is alsvolgt:

1. Oriënteren

Voordat je gaat beginnen aan het maken/verbeteren van je cv is het van belang dat je jezelf de volgende 3 vragen stelt. WIe ben ik? Wat kan ik? en Wat wil ik nu echt? Door deze vragen te stellen kom je er achter waar je hart ligt en wanneer je gelukkig zal zijn met je nieuwe baan. Soms zien vacatures er leuk uit en passen ze goed bij wat je kan en wat je misschien al doet, maar dit hoeft helemaal niet de beste keuze te zijn. Ga echt op zoek naar de baan die alle 3 de vragen vervult.

Ga je zelf ook verdiepen in de verschillende sectoren die er in Nederland zijn. Sla zeker geen sector over, je weet echter maar nooit wie weet ligt jouw toekomst wel in de bouw- en technieksector. Wees daarom openminded en sluit niet zomaar iets uit. Zo kan je ook kiezen om een test te doen. Deze testen geven in de meeste gevallen een kloppend advies over wat voor beroep bij jou als persoon zou kunnen passen.

2. Vacatures zoeken

Het zoeken naar vacatures kan op heel veel verschillende manieren. Ga niet volledig voor een aanpak maar gebruik meerdere manieren om vacatures te vinden. Zo vergroot je de kans dat je die passende baan vindt waar je naar op zoek bent. Hieronder vind je verschillende manieren om een passende vacature te vinden.

 • Maak gebruik van je netwerk en vraag om hulp
 • Verstuur open sollicitaties naar bedrijven die je interesseren
 • Zoek via social media
 • Gebruik een zoekmachine om te zoek naar een vacature en wees daar ook creatief in. Wie weet wat je dan wel niet tegen komt
 • Ga ergens langs en vraag om een gesprek
 • Zoek naar vacatures in bladen of de krant
 • Wellicht is er een mogelijkheid bij je huidige bedrijf, misschien zijn er wel interne vacatures die bij jou passen.
 • Vraag informatie op bij het UWV zij kunnen je zeker helpen met je zoektocht naar een passende en leuke baan.

Dit zijn mogelijke manieren om jouw passende baan te vinden. Wees daarom niet gefocussed op maar een manier en gebruik er meerdere om zo ook het zoekproces te versnellen.

3. Solliciteren

Voordat je gaat solliciteren op bijvoorbeeld  vacatures in Middelharnis is het van belang dat de volgende zaken op orde zijn die je succes zullen vergroten tijdens het solliciteren.

 • Maak een cv of zorg ervoor dat die weer up-to-date is en zorg dat die persoonlijk is. Zo kan de lezer een duidelijk beeld van je krijgen.
 • Zorg voor een aantrekkelijke aanbiedingsbrief waarin je duidelijk aangeeft waarom jij de juiste persoon bent voor de functie
 • Zorg voor een goede voorbereiding voordat je op gesprek gaat bij het bedrijf. Wees voorbereid op veel voorkomende vragen en verdiep je vooral ook in het bedrijf zodat je gericht vragen terug kan stellen. Vraag bijvoorbeeld naar doelen en de missie/visie van het bedrijf