Heb jij wel eens van een Optical Distribution Frame gehoord? Ook wel ODF genoemd? Het heeft te maken met de glasvezelkabel voor het internetgebruik. Deze Optical Distribution Frames zijn kasten die bij jou in de wijk staan, van waaruit de glasvezelverbindingen worden verdeeld. Wat het precies is, zal in dit artikel worden uitgelegd.

 

Optical Distribution Frame

Het glasvezelnetwerk in ons land wordt door verschillende bedrijven beheert. KPN, Ziggo, XS4ALL, Telfort, noem maar op. In de landen om ons heen kom je dit echter niet tegen. Toch zit er wel een groot voordeel aan, omdat er een concurrentie plaatsvindt wat het internet goedkoper maakt. De aanbieders krijgen te maken met een filter waar de ODF voor nodig is. Het is vergelijkbaar met de NS en ProRail. Het wegennetwerk is van ProRail en de treinen die er over rijden zijn van de NS of de kleinere Arriva, Breng en Syntus. Ditzelfde bestaat er voor de glasvezelkabel. De infrastructuur wordt aangelegd door Reggefiber. De ‘vervoerder’ mag je dus zelf kiezen.

 

Spin in het web

In de praktijk ziet het er dan zo uit: binnen een dorp of stad zijn er ongeveer 1 tot 5 City PoP’s te vinden. Dit wordt opgedeeld in gemiddeld 20 Area PoP’s. Een Area Pop is de link voor gemiddeld 2500 aangesloten huishoudens. Vanuit een City Pop worden kabels getrokken naar ODF kasten in verschillende wijken. Dit zijn de Area Pop’s. Hierin worden de glasvezelverbindingen geconcentreerd in de ODF. Dit is een kast die vol staat met ‘patchpanel-lades’. In elke lade kunnen maximaal 48 glasvezelkabels worden aangesloten.

 

Webshop van InfraTEL

Op die manier wordt de glasvezelverbindingen verdeeld over het heel land. De ODF kasten zijn dus een belangrijke spil in het web. Bij grote bedrijven wordt er ook veel gebruik gemaakt van Optical Distribution Frame, zodat ze voor hun eigen medewerker de internetverbinding kunnen regelen. Ben jij op zoek naar een ODF, ga dan naar de webshop van InfraTEL.