Protesten vinden plaat omdat mensen het niet eens zijn met een standpunt, een beleid of zaken zoals arbeidsvoorwaarden of het maandelijkse salaris. In China is recentelijk een recordstaking gehouden maar in Nederland kunnen we ook een staking verwachten. Schoonmakers zullen binnenkort hun werk stopzetten en de NS wil hier op anticiperen.

Het schoonmaakpersoneel zorgt ervoor dat de rvs afvalbakken in de trein worden geleegd en dat de rotzooi die erom heen ligt wordt opgeruimd. Als zij staken, is het logisch dat het een zooitje wordt in de treintoestellen. Daarom overweegt de vervoersmaatschappij om een proef te houden waarbij vuilniszakjes worden uitgedeeld aan reizigers.

Uiteindelijk moet het pilot opleveren dat de treinen niet nog smeriger worden wanneer het schoonmaakpersoneel staakt. Daarnaast bestaat de kans dat de NS het eigen kantoorpersoneel inzet om de rotzooi aan te pakken. “Treinen zijn een makkelijk doelwit van de stakingen, want de troep is voor veel mensen zichtbaar”, aldus een woordvoerder.

NS wil reiziger sparen

De vervoerder wil de maatregelen nemen om zo min mogelijk overlast voor reizigers te hebben. “Elke keer is de reiziger weer de sjaak. Het mag niet uit de hand lopen, dus voordat gebeurt moeten we ingrijpen”. FNV Bondgenoten en werkgeversorganisatie OSB ontvingen recent al een brief waarbij de NS vroeg om de hulp van een bemiddelaar in te roepen.

Niet al het schoonmaakpersoneel kiest ervoor om te staken. Degene die wel werken proberen de overlast te beperken en moeten ervoor zorgen dat zo veel mogelijk treinen schoon blijven. Ook de reizigers krijgen een oproep van NS. Er wordt hen gevraagd of ze koffiebekers, kranten en ander afval mee willen nemen en in een rvs afvalbak willen gooien.

De werknemers staken al sinds vorige week dinsdag naar aanleiding van de vastgelopen cao-onderhandelingen. De belangenbehartiger FNV wil bijvoorbeeld dat schoonmakers de eerste twee ziektedagen wel doorbetaald krijgen.