Het zit eraan te komen dat men in de nabije toekomst een weerbericht speciaal voor hun eigen straat kunnen ontvangen via hun smartphone. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de speciale app te downloaden.

Grote temperatuurverschillen binnen een stad

Men probeert het weer steeds nauwkeuriger te voorspellen, hoewel dit door het steeds veranderende weer in Nederland niet makkelijk is. Onderzoekers van de Universiteit in Wageningen zijn toch aan het uitvogelen of de luchtvochtigheid en temperatuur in kleinere gebieden kan worden voorspeld. Zo is het bijvoorbeeld in de binnenstad Den Haag meestal een stuk warmer dan aan de kust. Soms kan het wel oplopen tot een verschil van acht graden in de binnenstad en de buitensteden, laat Meteorologie Bert Holtslag weten. Je kunt dus eigenlijk niet uitgaan van het algemene weerbericht.

Gemeenten zijn blij

De Wageningen Universiteit is niet onbekend met het onderwerp weersvoorspellingen. In 2009 zijn studenten en onderzoekers de stad Rotterdam in getrokken met een bakfiets en een grote hoeveelheid meetapparatuur. Hun missie: meten waar het het warmst is in de stad. Waarom? Voor de gemeente is deze informatie van grote waarde, omdat ze op die manier de ruimtelijke ordening kunnen optimaliseren.

Hittekaart

De volgende stap is dus het in kaart brengen van de temperaturen op een kleinere oppervlakte dan de algemene voorspellingen voor een stad. De onderzoekers zijn druk bezig met het ontwikkelen van deze ‘hittekaart’ waar iedereen gebruik van mag maken. Het is een zeer innoverend project waar niet eens een meetstation aan te pas komt, want dat doet je telefoon voor je. Elke paar seconden verbindt je mobiel met een telefooncentrale en de temperatuur en luchtvochtigheid wordt gemeten aan de hand van de sterkte van dat signaal. Het is misschien handig voor overheden, maar toch ook voor de ‘gewone burger’. Mensen met een zwembad in de tuin zullen met deze nieuwe gedetailleerde weersvoorspellingen waarschijnlijk ook meer gebruik maken van hun zwembad.