Je zou bijna denken dat hij een kunstgebitje heeft gehaald bij ‘Peter Spoor, kunstgebit Tilburg’, de vis die onlangs gevangen werd. Een Russische visser haalde het dier binnen tijdens een middag vissen en hij was erg verbaasd over wat hij aan zijn lijn had zitten. Het leek een menselijk gebit dat zich in de mond van de vis bevond. De vis werd gevangen in de stad Arkhangelsk in Noord- Rusland door visser Alexander Korobov.

Geen brasem

Korobov had nog nooit eerder zoiets gezien. Toen hij de vis net aan de haak had geslagen viel hem al op dat er iets vreemds aan de hand was. Na een keer aan het dier geroken te hebben merkte hij dat de vis vers was. Vervolgens opende hij de vis zijn kieuwen en ook die zagen er normaal, gezond rood uit. Korobov besloot eens in de mond te kijken en die zag er alles behalve normaal uit. Het leek in geen geval op de mond van de een brasem en schrok toen hij de menselijk ogende tanden zag blinken. Hier werd hij heel even bang van.

Expert

De Russische visser vond dat de vis verder bekeken moest worden ter identificatie. Hij wilde weten wat hij nu precies aan de haak had geslagen. Zo belandde de vis bij Andrey Ramyantsev, een lokale deskundige. Hij had ook moeite met het identificeren van het beest. Tijdens zijn onderzoek merkte hij op dat de vis de uiterlijke kenmerken van een brasem had, maar de vetvin waarover het dier beschikte zette hem op het verkeerde been. Hij twijfelde of hij te maken had met een zalm, maar die zijn nooit zo groot. Daar kwam bij dat de tanden helemaal niet leken op geen enkele vis, maar eerder op die van mensen. Daardoor concludeerde Rumyantsev dat de vis in ieder geval niet uit de omgeving kwam.

Plantenetende piranha

Omdat Andrey er niet uitkwam, werd de vis overgedragen aan experts van het Russische Oceanografisch Instituut die eindelijk een naam op de vis kon plakken: het was een piranha. Piranha’s zijn er in wel negentig soorten die van elkaar verschillen. Naast de bekende vleesetende piranha’s zijn er ook plantenetende piranha’s en dit was de vegetarische versie.