Snurken en snurkgeluiden

Het schijnt zo te zijn dat 10% tot ruim de helft van de mensen snurkt. Dit kan erg vervelend zijn. Zowel voor de snurker zelf als voor zijn of haar partner. Maar wat is snurken nu precies? Vaak komt een antwoord niet verder dan: veel lawaai maken in de slaap. Dat klopt ook wel. Tijdens de ademhaling in de slaap wordt er een ruisend-brommend, zagend geluid gemaakt. Maar snurken is een heel proces. Snurkgeluiden ontstaan altijd door een vernauwing. Deze kan in de luchtweg zitten, in de neusholte of achter de huig. Wanneer iemand inademt ontstaat er door een vernauwing onderdruk in de keel. Daardoor worden het zachte gehemelte met de huig, de tong en de wanden van de keelholte naar elkaar toe gezogen. Dit gaat dan trillen en er ontstaat een snurkgeluid. Eigenlijk is het te vergelijk met een ballon. Als men die laat leeglopen, stroomt er heel veel lucht door een nauwe opening. Dat deel gaat trillen en maakt een snerpend geluid.

Waarom snurkt iemand?

Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand gaat snurken. De meest voorkomende zijn:

  • Alcoholgebruik
  • Allergieën
  • Overgewicht
  • Roken
  • Slapen op de rug
  • Verkoudheid
  • Zwangerschap

Uiteraard zijn sommige oorzaken niet of moeilijk aan te pakken. Maar wie veel snurkt en daar hinder van heeft, kan gerust proberen wat anti snurk aanpassingen in zijn of haar leefomgeving door te voeren. Rook bijvoorbeeld niet in of dichtbij de slaapkamer. Ventileer goed en probeer een gezond lichaamsgewicht te behalen. Door gezond te eten en veel te bewegen kunt u al aardig wat kilo’s verliezen. Ook is het aan te raden om eens goed op uw houding te letten. Zijn het matras en het kussen goed? En op welke manier worden de luchtwegen zo weinig mogelijk belast. Slapen met een gestrekte hals wordt hiervoor aangeraden.

Neusspray, keelspray en andere hulpmiddelen

Mocht het snurken echt uit de hand lopen en u of uw partner uit de slaap houden, dan zijn er gelukkig nog tal van hulpmiddelen tegen snurken. Een keelspray of neusspray is de meest bekende anti snurk methode. Maar ook een neusspreider werkt ontzettend goed tegen snurken. Hiermee wordt immers de vernauwing in de neus opgeheven. Wanneer een neusspreider niet werkt, denken veel mensen dat ze zich maar moeten laten opereren. Een gedeelte van het zachte gehemelte wordt dan verwijderd. Maar een veel minder ingrijpend en heel effectief hulpmiddel kan dit voorkomen. Het gaat hier om de anti snurkbeugel. Deze beugel zorgt ervoor dat tijdens het liggen de onderkaak niet naar achteren zakt. Hierdoor kan het zachte gehemelte de luchtweg niet blokkeren en de kan de snurker vrijuit ademen. Vaak is er een mogelijkheid om de anti snurkbeugel eerst thuis te proberen. Mocht het niet werken, krijgt u uw geld weer terug.