Veel mensen die zwanger zijn willen graag weten of ze een jongetje of een meisje krijgen. Er gaan verschillende theorieën de wereld over, die aangeven wanneer een geslachtsbepaling betrouwbaar is. het antwoord is heel simpel. Al vanaf 13 tot 14 weken kun je het geslacht zien in 98% van de gevallen. Geslachtsbepaling is bij 15 weken betrouwbaar in 99,99% van de gevallen. Dan is vrijwel altijd duidelijk te zien of je een jongen of meisje krijgt. Dit kun je laten doen in het ziekenhuis tijdens de 20 weken echo, maar als je echt niet langer kunt wachten, dan kun je natuurlijk ook naar een andere praktijk gaan om een pretecho te laten maken, en te bekijken of je een jongetje of meisje krijgt!

In hoeverre is een geslachtsbepaling echo betrouwbaar?

Kun je echt niet wachten, dan is het mogelijk om al vanaf 13 weken een geslachtsbepaling echo te laten maken. Met de juiste apparatuur is dit mogelijk. Bij een zwangerschap van 13 weken kan het echter wel voorkomen dat de echo vaginaal gemaakt moet worden, dit in verband met de ligging van de baby. Sommige baby’s ontwikkelen zich wat langzamer en dan kan het lastig zijn om het geslacht echt goed te zien. Daarom is een geslachtsbepaling echo bij 13 tot 14 weken 98% betrouwbaar. Vanaf 15 weken is deze echt goed betrouwbaar en kun je ervan uitgaan dat het geslacht uiteindelijk ook gaat kloppen. Maar ook dan is er natuurlijk een hele kleine kans dat je baby onverwachts toch een ander geslacht heeft! Je zwangerschapsduur moet je uitrekenen vanaf de uitgerekende datum die je krijgt bij je termijnecho in het ziekenhuis die je krijgt tussen de 10 en 12 weken. Ga dus niet uit van je laatste menstruatie; deze telling klopt niet.

Welke soorten geslachtsbepaling echo’s zijn er?

Wil je al een geslachtsbepaling echo tussen de 13 en 20 weken, dan kun je niet terecht in het ziekenhuis. Je moet dan bij een particuliere organisatie zijn, die daar de juiste apparatuur voor hebben. Vaak wordt het maken van zo’n echo dan een pretecho genoemd. Je kunt hier verschillende soorten echo’s laten maken die niet alleen het geslacht van je baby laten zien, maar ook nog eens erg leuk zijn om mee naar huis te nemen en aan iedereen te laten zien. Je kunt hier namelijk niet alleen maar een zwart-witte 2D echo laten maken zoals in het ziekenhuis, maar ook 3D/4D echo’s. Je ziet dan echt de vormen van je baby en je kunt je baby goed zien bewegen! Vaak is dit de eerste echte aanraking met je ongeboren kindje, wat dus redelijk emotioneel kan zijn. Maar wel erg mooi! Een geslachtsbepaling echo is dus niet alleen om jouw nieuwsgierigheid te temmen, maar ook om een extra contactmomentje met je baby te hebben voordat deze geboren is.