Fietsen is gezond! Althans, dat wordt altijd geroepen. Fietsen kun je doen om zeer uiteenlopende redenen. Maar wat is er nou precies zo gezond aan fietsen? Wij hebben een aantal voordelen op een rijtje gezet. Na het lezen van deze voordelen zijn we ervan overtuigd dat jij in het vervolg ook vaker de fiets zal gaan pakken.

 

Wat maakt fietsen zo gezond?

Fietsen houdt diabetes bijvoorbeeld op afstand. Steeds meer Nederlanders hebben last van overgewicht en dit is een zorgelijke situatie. Een beginnende diabetes type 2 is omkeerbaar door regelmatig te fietsen. Een half uur per dag fietsen is al genoeg om de vetverbranding aan de gang te houden. Mensen die veel fietsen zijn in de regel slanker en gezonder. Veel fietsen houdt diabetes en hart- en vaatziekten op afstand en gaat overgewicht te lijf.

 

Fietsen vermindert stress

Tevens vermindert fietsen stress. Door werk, studie of persoonlijke omstandigheden ontkomen we er niet aan: stress. Fietsen helpt tegen de stress. Door regelmatig te bewegen, dus bijvoorbeeld de fiets te pakken, help je je lichaam en geest goed te ontspannen. Tevens gaat fietsen het verval van ouder wordende hersenen tegen. Hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn stelt dat door actieve lichaamsbeweging de verschillende delen van hersenen beter onderling kunnen communiceren. Een bijkomend voordeel is ook dat het bewegen gunstig is voor het geheugen en het vermogen om te plannen. Fietsen zorgt er namelijk voor dat de aanmaak van hersencellen wordt verhoogd.

 

Beter voor je weerstand en slaap

Fietsen ondersteund je weerstand. Door regelmatig de fiets te pakken, ook als het slecht weer is, ben je beter gewapend tegen aanvallen van bacteriën en virussen. Mensen die 5 dagen in de week minimaal 30 minuten fietsen nemen de helft minder ziektedagen op blijkt uit onderzoek. Verder is uit onderzoek gebleken dat mensen die elke dag fietsen makkelijker in slaap kunnen komen. Dit komt ten goede aan je gezondheid. Door buiten te zijn, en jezelf bloot te stellen aan het daglicht, geeft je lichaam de kans om het natuurlijke dag- en nachtritme beter in balans te brengen.

 

Voorwaarden om gezond te kunnen fietsen

Om goed te kunnen fietsen is degelijk materiaal uiteraard belangrijk. Een fiets moet fijn zitten en je moet er een goed gevoel bij hebben. Alleen met een goede fiets blijft fietsen leuk en zul je vaker de fiets pakken. Tegenwoordig zijn elektrische fietsen ook in opmars. Ook het fietsen op een elektrische fiets is gezond. Het voordeel is dat je bij wind tegen of bij langere afstanden wat makkelijker vooruit komt. Je komt desondanks genoeg in beweging. Er zijn in Nederland enorm veel aanbieders op de markt van (elektrische fietsen). Kijk bijvoorbeeld eens op de website van Tweewielers Minnema. Deze fietswinkel in Dronten heeft een groot aanbod aan (elektrische) fietsen. Zorg voor een degelijke fiets en fiets daarmee een gezond leven tegemoet!