De laatste jaren is er enorm veel vraag naar een gediplomeerde beveiliger. Iemand die een baan zoekt zit in de beveiligingsbranche dus op het goede adres. Het aantal vacatures in de beveiliging is tussen september 2016 en februari 2017 met ruim 20.000 gestegend.

Iemand die een beveiliger wil worden moet representatief zijn, flexibel zijn, klantvriendelijk zijn en sterk in zijn/haar schoenen staan. Het werk van een beveiliger is afwisselen en erg leuk. Wie in de beveiliging wil gaan werken moet hier een opleiding voor volgen. Zonder opleiding komt men als beveiliger niet aan de bak omdat het simpelweg verboden is om ongediplomeerd personeel aan te nemen. De opleiding beveiliging kan men volgen op het mbo maar sinds enkele jaren ook op het hbo. De meest gangbare, en meest voorkomende opleiding is die op het mbo.

Opleiding beveiliging op het MBO

De opleiding beveiliging op het mbo kan je volgen op 3 niveau’s. De laagste opleiding is die op niveau 1. Dit is de opleiding assistent beveiliging. Deze opleiding duurt ongeveer een jaar en wordt vaak gebruikt als opstapje tot de niveau 2 opleiding. Met deze opleiding leer je alle basis elementen van beveiliging. Het komt echter weinig voor dat iemand na het afronden van deze opleiding gelijk aan de slag gaat in de beveiliging. Dit is omdat iemand met een niveau 1 opleiding niet zelfstandig zijn beroep mag uitoefenen. Een assistent moet begeleid worden door een volwaardig beveiliger. Doet er zich een calamiteit voor? Dan moet deze blijven toekijken en wachten tot de begeleider er is.

De meest gangbare opleiding is beveiliger niveau 2. Met de opleiding beveiliger niveau 2 wordt iemand opgeleid tot volwaardig beveiliger. Deze persoon kan na de opleiding aan de slag bij een beveiligingsbedrijf. Hier kan deze persoon zich gaan bezighouden met bijvoorbeeld objectbeveiliging of evenementenbeveiliging.

Iemand die nog een stapje hoger wil kan de opleiding coördinator beveiliging op niveau 3 volgen. Met deze opleiding is de kans om vroeg door te stromen tot teamleider groter. Een teamleider stuurt een team van beveiligers aan. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een evenement zijn maar ook bij een beveiligingsbedrijf wat aan objectbeveiliging doet.