Wat zijn de gevolgen van een alcoholverslaving?

Wanneer je aan iemand denkt die een alcoholverslaving heeft, denk je vaak aan iemand die alleen thuis zit, werkloos is en geen sociaal leven heeft. Dit is zeker niet hoe veel alcoholverslaafden leven. De meesten hebben een sociaal leven, een normale baan en zijn actief, alleen kunnen simpelweg niet meer goed functioneren zonder het gebruik van alcohol. De gevolgen van het afhankelijk zijn, zijn groot en hebben een enorme impact op iemands leven en gezondheid.

Afhankelijk zijn van alcohol

Wat zijn de Symptomen alcoholverslaving? Verslaving is goed te vergelijken met een rookverslaving. Iemand kan vaak niet een uur of meer zonder een sigaret. Bij een alcoholverslaving speelt hetzelfde probleem en iemand komt zijn dag niet door zonder het regelmatig drinken van alcohol. Wanneer iemand niet drinkt, dan zal deze last krijgen van ontwenningsverschijnselen als misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid. Voor iemand die verslaafd is het niet ongewoon om ’s nachts of zelfs ’s ochtends een glas alcohol te drinken, juist om zich rustiger te voelen en meer zelfvertrouwen te geven.

Psychische gevolgen van een alcoholverslaving

er zijn niet alleen grote gevolgen voor het lichaam, maar ook zijn er vele geestelijke gevolgen voor iemand die alcohol drinks. Zonder alcohol kan een persoon niet meer goed functioneren en voelt deze zich niet meer prettig zonder alcohol. Depressiviteit treedt op wanneer iemand niet drinkt en de persoon kan nergens anders meer aan denken dan alleen maar alcohol. Om toch alcohol te drinken kunnen verslaafden heel innovatief zijn door bijvoorbeeld alcohol mee te nemen naar het werk in een waterflesje. Een verslaafde is over het algemeen heel slim en zal er alles aan doen om zijn of haar verslaafdheid te verbergen. Het probleem is vaak dat dit steeds moeilijker wordt waardoor men op den duur terug gaat trekken wat tot een sociaal isolement kan leiden.