Nederland kampt met een flink tekort aan woningen. Om deze reden bouwen gemeentes op alle ruimte die er nog beschikbaar is nieuwe huizen en wijken. Je bent daarom misschien in de afgelopen periode wel eens wakker geworden van hard gedreun. Dit zijn waarschijnlijk heiwerkzaamheden geweest. Je kunt namelijk geen huis bouwen zonder eerst heiwerkzaamheden uit te voeren. In dit artikel leggen we uit wat dit nu precies zijn en waarvoor het precies nodig is.

Wat heiwerkzaamheden precies zijn

Bij heiwerkzaamheden slaan werknemers heipalen in de grond. Voordat dit gebeurt, stellen de grondwerkers vast of dit überhaupt mogelijk is op de grond waar ze gaan heien en of het wel nodig is. Heien is namelijk vooral nodig bij zachte grond, omdat huizen anders gaan verzakken. Bij het vaststellen van of het mogelijk is om te heien, kijken de grondwerkers ook naar hoe lang de heipaal moet zijn. Dit verschilt aan de hand van de grond en het huis dat er op gebouwd gaat worden.

Waarvoor heiwerkzaamheden nodig zijn

Heien is nodig om een huis te kunnen bouwen. Niet overal hoeft geheid te worden. Dit is afhankelijk van de samenstelling van de grond. Vooral in het westen van Nederland, waar veel gebieden onder het zeeniveau liggen en erg drassig zijn, is dit nodig. Wanneer dit niet gebeurt, kan er door de grond niet genoeg tegendruk gegeven worden. Het gebouw dat op de niet-onderheide grond staat, kan hierdoor wegzakken. Om dit te voorkomen, slaat men heipalen in de grond.

Ontwikkelingen door het klimaat

De heilpalen zijn vaak van hout gemaakt. Dit hout heeft er baat bij dat het nat blijft. Als dit niet gebeurt, kunnen de heipalen gaat rotten. Helaas komt dit de laatste jaren steeds vaker voor. Doordat er in Nederland steeds vaker lange periodes van droogte voorkomen, daalt het grondwaterpeil. Dit heeft als gevolg dat de bovenkant van de palen uitdrogen en gaan rotten. Als oplossing hiervoor worden bij heiwerkzaamheden steeds vaker een drainagesysteem rond een heipaal aangelegd, om de grond nat te houden.