Wat kan je doen op het moment dat je problematische schulden hebt? Daar gaan we dieper op in in deze blog. Belangrijk is om scherp te hebben wanneer er daadwerkelijk sprake is van problematische schulden. Officieel gezien is er pas sprake van problematische schulden als iemand naar verwachting de schulden niet binnen 3 jaar kan terugbetalen.

Je moet dit scherp definiëren, omdat de rechtbank dit gaat toetsen op het moment dat je bewindvoering aan wilt vragen. Vanuit de gemeenten zijn er verschillende instanties en initiatieven die je kunnen helpen op het moment dat je in financiële problemen terecht bent gekomen. Het is alleen per situatie verschillend bij welke instantie je aan moet kloppen.

Wat je zelf kunt doen bij schulden

Om te beginnen zijn er altijd dingen die je zelf kunt doen voordat je aanklopt bij een instantie. Het spreekt wellicht voor zich, maar probeer een overzicht te maken van je financiën en schulden. Zo heb je eenvoudig inzichtelijk wat je inkomsten en uitgaven zijn. Soms levert dit al belangrijke inzichten op, omdat je bijvoorbeeld veel meer geld uit blijkt te geven aan die ene kostenpost dan je in eerste instantie dacht.

Naast het feit dat je duidelijk inzichtelijk hebt wat je kunt uitgeven, geeft het ook een hoop rust in je hoofd!

Heb je al verschillende schuldeisers? Probeer dit dan in kaart te brengen met een schuldenlijst. Vervolgens heb je een duidelijk overzicht wie de schuldeisers zijn en kan je proberen om met ze in contact te komen. Je kunt dan de situatie voorleggen en proberen een betalingsregeling te treffen. Probeer hierbij het vertrouwen van de schuldeiser niet te schaden en zorg dat je een betalingsregeling treft die ook voor jou haalbaar is.

Wat een budgetcoach voor jou kan doen

Hebben bovenstaande stappen niet voldoende geholpen of lukt het je niet om het overzicht te bewaren? Dan is het wellicht een goed idee om contact op te nemen met een budgetcoach.

Een budgetcoach helpt met het in kaart brengen van de financiële situatie en geeft daarbij ook advies. Verder kunnen ze ook helpen met het treffen van betalingsregelingen met je schuldeisers. Belangrijk om te weten, de kosten voor een budgetcoach worden bijna altijd vergoed door je gemeente.

Het aanvragen van schuldhulpverlening

Mocht een budgetcoach niet voldoende helpen in jouw situatie dan kan je ervoor kiezen om schuldhulpverlening aan te vragen. Dit kan je aanvragen bij je gemeente. Bij schuldhulpverlening worden de financiën beheert door een schuldhulpverlener. Er wordt gekeken hoeveel geld er als leefgeld uitgekeerd kan worden. Het geld wat vervolgens overblijft van de inkomsten wordt gebruikt om schuldeisers af te betalen. Dit traject kan tot maximaal 3 jaar duren. Schuldhulpverlening wordt ook wel minnelijke schuldsanering genoemd.

Op het moment dat je schuldhulpverlening aanvraagt en hierbij voldoet aan de eisen zal er een akkoord bereikt moeten worden met de schuldeisers. Wanneer dit vrijwillig lukt is er sprake van een minnelijk traject (MSNP). Lukt dit niet? Dan kan er een verzoek ingediend worden bij de rechtbank tot wettelijke schuldsanering. In dat geval is er sprake van een WSNP-traject.

Bij een WSNP-traject los je in 3 jaar tijd zoveel mogelijk schulden op. Je krijgt dan vanuit de schuldhulpverlener een bepaald bedrag als leefgeld. Het voordeel is dat na 3 jaar de overige schulden kwijtgescholden worden. Je begint daarna dus met een schone lei, waardoor het wel perspectief geeft op het moment dat je start met het traject.