Je hypotheek oversluiten of ook wel overstappen met je hypotheek kan een flinke besparing opleveren als je op het juiste moment beslist om over te gaan. Een lagere hypotheekrente wil immers zeggen dat je lagere maandlasten zal moeten afdragen. Natuurlijk kunnen er nog veel meer redenen zijn waarom je zou beslissen om je hypotheek over te sluiten. In veel gevallen spelen betere voorwaarden of het aanpassen van een eventuele hypotheekvorm een grote rol in de eindbeslissing. Je kunt ook beslissen om over te sluiten vanaf het moment dat je een bijna gedaan hebt met afbetalen en op deze manier de extra rente wilt omzeilen. Dit kan en is perfect legaal, maar dan moet je toch rekening houden met een boete. In veel situaties is de boete gunstiger dan de rente.

Hypotheek oversluiten samen met een hypotheekadviseur

Om erachter te komen of het interessant is om over te sluiten in je situatie kan je het beste een hypotheekadviseur raadplegen. Deze zal de hypotheekrente vergelijken met de rente die op dat moment speelt op de markt. Is de rente die je moet betalen hoog en de marktrente laag, dan moet je niet twijfelen en direct overstappen. Dit is het moment dat een hypotheek oversluiting interessant is van je hypotheek. De hypotheekadviseur met wie je op dat moment samenwerkt zal de eventuele boete opvragen bij je huidige bank. Deze renteboete wordt afgezet tegen de lagere maandlast die de nieuwe rente met zich zou meebrengen. Is het voordeel groter dan de boete die je moet betalen, dan moet je niet meer twijfelen over een eventuele overstap.

Wat is een boeterente?

Als je van plan bent om een hypotheek over te sluiten van de ene bank naar de andere bank dan los je in feite je hypotheekschuld eerder af dan afgesproken. Je verbreekt het rente bedrag dat je in het begin met de bank hebt afgesproken. De bank heeft een bepaald bedrag moeten lenen om aan je te overhandigen waar een afgesproken rente opstaat. Omdat je nu het contract verbreekt, is het niet meer dan normaal dat de bank de openstaande rente misloopt. Om dit te compenseren, moet iedereen die overstapt van hypotheek een boeterente betalen. Hoeveel dat is, kan nooit op voorhand gezegd worden.