Tegenwoordig kun je steeds meer gereedschap kopen dat aangedreven wordt door een accu. Vrijwel al deze machines worden met een lithium-ion batterij uitgerust. Er zijn zelfs al schroefboormachines met een accu, waarmee je moeilijke klussen kunt klaren zonder dat je een stopcontact in de buurt nodig hebt. Of wat dacht u van een accu schroevendraaier? We vertellen je graag meer over de voordelen van elektrisch gereedschap met een accu.

Nooit problemen doordat elektriciteit niet beschikbaar is

Zeker als je in een deel van een gebouw zit waar de stroom eraf is gehaald (natuurlijk niet ondenkbaar natuurlijk als je aan het klussen bent), dan moet je met een machine die werkt op het elektriciteitsnet flinke toeren uithalen om aan de slag te kunnen.

Met een machine met een accu kun je overal aan de slag, of er nu elektricteit is of niet. En doordat je bij de meeste machines twee accu’s krijgt, kun je ook nadat je accu leeg is zo weer door.

Nooit problemen door een te kort snoer

De meeste machines die werken op netvoeding hebben een snoer van twee tot drie meter lang. In de praktijk betekent dit dat je al snel een haspel of verlengsnoer moet meenemen om overal te kunnen boren. De kans is immers groot dat je niet om de twee of drie meter een stopcontact in de buurt hebt. Dat betekent niet alleen meer onhandige snoeren, maar ook dat je uiteindelijk meer spullen moet meesjouwen dan je waarschijnlijk had gewild.

Genoeg kracht voor iedere klus

Elektrisch gereedschap dat werkt op een accu heeft natuurlijk ook zo zijn nadelen.

Zo moet je er altijd zeker van zijn dat je accu’s goed opgeladen zijn. Dat is vaak geen probleem, doordat de meeste machines worden geleverd met een snellader. Je kunt die ook los erbij kopen. Ook kun je extra accu’s bij je machine kopen. Tegenwoordig gaan steeds meer merken er naar toe dat al hun machines met dezelfde accu kunnen werken. Dus als je twee stuks gereedschap van hetzelfde merk hebt, heb je vaak al vier accu’s tot je beschikking. Daar kun je een hele tijd van klussen.

Een ander veelgehoorde klacht is dat machines die op een accu werken niet voldoende vermogen hebben. Dat is maar ten dele waar: machines met een accu hebben inderdaad minder vermogen dan hun evenknieën met een stekker, maar ze zijn nog steeds uitstekend in staat om een klus te klaren. Niet voor niets is de Makita HP457DWEX9, een accuboormachine met klopfunctie, de best verkochte klopboor van dit moment.