Wil je een nieuwe fietshelm aanschaffen, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? In deze blog lees je een aantal tips die je zeker meer duidelijkheid geven wat betreft het kopen van de juiste fietshelm.

Bescherming

Bij sommige sporten kan het erg verstandig zijn om een fietshelm te dragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de wielersport. Een wielrenner kan enorm veel snelheid maken met een fiets. Helaas komt het ook vaak genoeg voor dat een wielrenner ten val komt. Met een fietshelm zorg je er in ieder geval voor dat je hoofd goed beschermd is.

Bepaal de functie van de fietshelm

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat voor functie jouw fietshelm moet hebben. Er bestaan veel verschillende fietshelmen en het gebruiksdoel bepaalt welke type helm voor jou het meest geschikt zal zijn. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een tijdrithelm? Dan kan een helm van Louis Garneau helm de ideale helm voor jou zijn. Of wat dacht je van een Lazer helm?

Keurmerk?

Kijk ook goed of er een keurmerk in de label van de fietshelm staat. Zo weet je in ieder geval zeker dat de helm ook is goedgekeurd op Europees niveau. Een helm moet natuurlijk wel veilig zijn. Zorg ervoor dat je de goede maat helm hebt. Een te krappe helm is totaal niet comfortabel, maar een te ruim helm zorgt er weer voor dat je hoofd niet genoeg beschermd is.

Op tijd vervangen

Houd er ook rekening mee dat je jouw helm op tijd vervangt. Na drie tot vijf jaar kun je het beste weer een nieuwe helm kopen. Dit hangt natuurlijk wel af van het gebruik en de kwaliteit van de helm. Ik raad je aan om een nieuwe helm te kopen, want met een tweedehandse helm heb je niet de zekerheid dat de helm nog de juiste bescherming biedt. Na een val biedt de helm namelijk niet meer de juiste bescherming. Dat wil je toch niet hebben?